Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Мартин Владимиров: Хранилището в Чирен може да осигури газ за две, три седмици

Спирането на газа от страна на "Газпром" към България поставя рискове пред сигурността на доставките, смята той

27.04.2022 | 21:47 Редактор: Калина Донкова

Спирането на газа от страна на "Газпром" към България поставя рискове пред сигурността на доставките. Това коментира в ефира на предаването "Директно" енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

Добре е, че това се случва извън отоплителния сезон и потреблението към момента е наполовина. Има сектори на икономиката обаче, които ще пострадат, защото профилът им на потребление е такъв, че имат нужда от регулярни доставки. Единствено хранилището в Чирен не е в състояние да покрие тези нужди за период по-дълъг от 2-3 седмици, каза още той. 

Основният проблем в момента е, че правителството реално не е предприело мерки за осигуряване на алтернативни източници на природен газ

"Едно от нещата, които беше от изключително важно значение е да се сключат споразумения с Гърция и Румъния за солидарност и тези споразумения да се използват като пътна карта за разпределение на алтернативни количества природен газ", посочи Владимиров.

Що се касае до договора на България с "Газпром", Владимиров подчерта, че страната ни трябва да предприеме правни мерки да защити позицията си, включително използвайки механизма за арбитраж, създаден от Европейската комисия. 

Вижте целия разговор във видеото.