Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Бежанската вълна носи риск от повишено разпространение на туберкулоза у нас

Вече има разписани стъпки за действие

21.03.2022 | 20:00 Редактор: Калина Донкова

Украйна е една от водещите страни в света по заболеваемост и разпространение на туберкулоза. 22% от заболелите страдат от т.нар. мултирезистентна туберкулоза, която не се повлиява от лечение. Това обясни в предаването "Директно" проф. Даниела Петрова, оглавяващ Експертния съвет по туберкулоза към Министерския съвет (МС) и началник на Отделението по белодробни болести в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ "Александровска".

Една голяма част от хората, които пристигат в България, са преминаващи и тяхната цел е да отидат в други държави. Около 30 до 50 хил. души се очаква да останат тук, коментира тя. 

Експертният съвет към МС е представил становище със стъпки как трябва да се процедира, за да бъде установено има ли сред бежанците пациенти, които са с латентна или активна туберкулоза. От значение е обаче дали тези хора ще останат в България и с какъв статут ще бъдат, за да могат да бъдат регистрирани в туберкулозния регистър.

"На първо място, ние трябва да имаме съгласието на тези граждани, защото има разлика между имунизационния календар в Украйна и този в България. Гражданите, които придобиват временен статут, трябва да се съобразят с нашия имунизационен календар, Това обаче трябва да стане доброволно. За тази цел трябва да се изработи информирано съгласие на украински", посочи тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК