Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Бежанците от Украйна у нас срещат административни проблеми

Националното бюро за правна помощ вече дава безплатни консултации

10.03.2022 | 12:41 Редактор: Калина Донкова

Заради редица административни проблеми и несен статут на една голяма част от пристигащите у нас от Украйна, Националното бюро за правна помощ
вече дава безплатни консултации. Оказва се, че неяснотите пред бягащите от военните удари не са малко.

"Искам да разгранича лицата на две групи. Едните са български граждани, поради което в цялата пълнота могат да се ползват включително от Закона за правна помощ и от безплатната правна помощ. Другата част от влизащите в България от Украйна са тези, които не са български граждани. За тях предоставяме възможност да получат консултиране и помощ при попълване на придобиването на статут на временна закрила или някой от другите статути", обясни в предаването "Директно" заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

Това се случва в 14 регионални центъра, изградени към адвокатските колегии в областните градове на страната, поясни още той.

Всички адвокати, вписани в Националното бюро за правна помощ, независимо дали са в областен град или не, също могат да предоставят такава подкрепа на бежанците. 

Към момента украинците, които не са български граждани, имат статут на туристи у нас и имат право да пребивават в страната за срок от 90 дни. Държавата вече обмисля варианти и решения за облекчаване на тяхното положение

Вижте целия разговор във видеото.