Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Експерти: Досега депресията не се считаше за сериозно състояние

"Трябва да има национална програма за психично здраве", смятат Веска Събева и Владимир Наков

17.02.2022 | 23:03 Редактор: Ваня Кузманова

Световни доклади сочат, че всеки пети човек през живота си е преживял депресивен епизод. Тези състояния засягат два пъти повече жените в България. 

"Всеки пети е преживял психично разстройство. Депресивните разстройва са доста по-разпространени, тъй като прогнозите бяха, че до края на този век всеки един от нас ще е преминал през един депресивен епизод. Статистиката е още по-сериозна", посочи доц. Владимир Наков от Националния център по обществено здраве и анализи в студиото на "Директно". 

"Тепърва започва да се говори за депресията, досега това не се считаше за сериозно състояние. Депресията повечето хора я крият. Те не искат да си признаят, че има някакво състояние, което ги различава и пречи на нормалния начин на живот", заяви Веска Събева от Конфедерацията за защита на здравето пред Bulgaria ON AIR.  

По думите на доцента последното направено проучване в България е било през 2017 година, а резултатите са показали, че в сравнение с предходното такова, има намаляване на честите психични разстройства.

"За сметка на това се е увеличила злоупотребата с алкохол и наркотични вещества", допълни той. 

"Би било добре, ако в училищата започнем да говорим за психичното здраве. За да помогнем на хората, трябва да има национална програма за психично здраве", заключи Веска Събева.  

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК