UEFA подкрепя правото на защита на Платини

Призовава за бързо решение

15.10.2015 | 22:41
UEFA подкрепя правото на защита на Платини

UEFA подкрепя правото на Мишел Платини да се защитава срещу обвиненията в корупция след извънредното заседание в Нион, Швейцария в четвъртък, 15 октомври 2015 г., съобщи организацията на сайта си.

Европейската футболна централа обаче не изрази категорична подкрепа за президента.

„Подкрепяме правото на Мишел Платини за справедлив и честен процес и възможността да очисти името си“, каза генералният секретар Джани Инфантино на пресконференция след извънредната среща.

„Силно призоваваме всички засегнати инстанции в процеса: Комитета по етика на FIFA и апелативната комисия, както и Спортния арбитражен съд /CAS/ да положат спешни усилия, за да има окончателно решение най-късно до средата на ноември 2015“, каза Инфантино.

Според него 54 членове на UEFA са били единодушни в подкрепата си за свикването на конгрес през февруари, на който да бъде избран приемник на Сеп Блатер.

Надеждата на Платини да наследи Блатер бе попарена от 90-дневното му отстраняване от всякакви дейности, свързани с футбола.

Инфантино каза, че има подкрепа за Платини като човек, но не спомена кандидатурата му за президентския пост на FIFA или президентския му пост в UEFA.

Инфантино каза, че са били изразени различни мнения, но че всички са били единодушни и са заявили без оглед да позицията си, че подкрепят Платини като човек за всичко, което прави като президент на UEFA и за европейския футбол.

„Наистина имаше голяма подкрепа. Най-общо имаше желание да не бъде съден никой на базата на съобщения в пресата“, добави той. „Истината накрая ще бъде тази, която реши независимият орган. Има независим орган, признат от всички спортни асоциации и това е CAS“.

Платини, който е фаворит за поста на Блатер, е разследван за 2 млн долара, които получил президента на FIFA през 2011 за консултантска работа, извършена години по-рано.

Блатер, който също е отстранен в рамките на швейцарското разследване, вече каза, че ще подаде оставка като президент на FIFA, пост, който заема от 1998.

Изборът на новия президент ще се проведе на конгреса на FIFA на 26 февруари, съобщи Инфантино.

„Това е от критично значение за доверието в целия процес на избор на легитимен президент на FIFA, който може да поеме организацията и да я изчисти бързо, така че да продължим напред“, каза той.

Въпреки непотвърдените слухове, че UEFA ще назначи временно изпълняващ длъжността президент, Инфантино обясни, че Уставът на UEFA не изисква такова решение, тъй като старши вицепрезидентът, в този случая испанецът Анхел Мария Вилар Лона просто ще поеме функциите.