Бербатов получи злато за №1 в контрола

Монета с лика на Нелсън Мандела и комплименти от мениджъра за Митко след 1:0 над „АмаЗулу”.

19.07.2012 | 10:31
Бербатов получи злато за №1 в контрола

Златна монета за най-добър играч в мача получи Димитър Бербатов в Южна Африка. Българският №9 блестя над всички в първата лятна контрола на „Манчестър Юнайтед” – 1:0 над „АмаЗулу” пред 50 000 зрители в Дърбан. Самият той публикува във Facebook снимка на наградата с лика на Нелсън Мандела. Мачът съвпадна с празненствата за 94-ия рожден ден на бореца срещу апартейда и бивш президент на страната.

Митко изработи гола на Федерико Македа в 20-ата минута и се отличи с редица ювелирни отигравания. Негово зрелищно воле в края на първата част беше акробатично спасено от вратаря на домакините. Други два изстрела след почивката провокираха изчистване от голлинията и още едно вратарско спасяване.

Най-мощни овации обаче предизвика влизането в игра на новата японска придобивка на „Юнайтед” Шинджи Кагава минута преди края. Сър Алекс Фъргюсън използва експериментална формация от млади играчи плюс опитните Фърдинанд, Карик, Скоулс и атакуващо трио Чичарито – Бербатов – Македа, като в 58-ата замени голмайстора с възстановения от тежка контузия халф Андерсон.

Мениджърът на „Юнайтед” отдели специално внимание на Бербатов в коментара за мача. „Няма нужда да изтъквам качествата на Димитър. Той е фантастичен талант. Миналия сезон не получи толкова шансове за изява, което искаше. На неговата възраст е трудно да приеме ролята на резерва в нападателната линия. Рууни, Чичарито и Уелбек бяха пред него миналия сезон. Беше трудно. За да бъда честен към него, днес той се представи добре и се справи много добре при първия гол.”

Сър Алекс не пропусна да изтъкне, че 31-годишният българин иска да смени отбора. „Момчето очевидно иска да напусне. Това е друг въпрос. Аз съм съвсем ясен за ситуацията - ако той остане, ще бъда щастлив, ако друг отбор пожелае да го купи, ще преценяваме.”