Габровски за трети и последен път с допинг

Рекордьорът по титли в Обиколката на България използвал ЕПО след две предишни прегрешения.

18.07.2012 | 21:16
Габровски за трети и последен път с допинг

Ивайло Габровски, най-успешният български колоездач в последното десетилетие, е уличен в употреба на кръвен допинг еритропоетин. Това обяви Международният колоездачен съюз. В урината, изследвана от лицензираната лаборатория в Атина, е установено наличие на ЕПО, стимулиращ нивото на еритроцитите (червените клетки) в кръвта.

Пробата е взета по време на Обиколката на Турция, на 24 април 2012 г. Същия ден 34-годишният състезател от отбора Konya Torku Seker Spor направи 8-километрова солова атака на изкачване и спечели третия етап с 1.29 мин пред казахстанеца Александър Дяченко (Astana). В следващите 5 етапа Габровски удържа аванса и изненадващо завърши победител в състезанието от висша категория, записвайки най-престижния успех в професионалната си кариера.

Лично президентът на страната Абдула Гюл го награди като шампион. Сега следва титлата да бъде присъдена на втория Дяченко, а подгласник ще е нашият олимпиец Данаил Петров (Caja Rural), който остана трети на 1.38 мин.

Габровски наскоро протестира, че не е получил една от двете безименни квоти за Лондон 2012, намеквайки за лични и спонсорски интереси в избора на нашия колоездачен съюз. Ако беше избран пред Петров или Спас Гюров, сега щяхме да останем с един олимпиец на шосе, защото срокът за последни корекции в списъците изтече преди два дни.

Специализираният френски сайт velochrono.fr веднага припомни, че Габровски вече два пъти е хващан в нарушения и сега подлежи на тежко наказание. През 2003 г. е спрян от състезание в Западна Фландрия заради наднормено ниво на хематокрит (съотношение на червените клетки в кръвта), а през 2005 получава забрана за световното първенство в Мадрид, след като не успява да премине кръвен тест.

Засега правата на колоездача са спрени и наказанието ще влезе в сила след изслушване от нашия колоездачен съюз. Габровски трябва да даде обяснения, да признае вина или да изиска отваряне на Б-пробата.

Дори стандартна санкция от 2 години, а не по-голяма, ще сложи ефективен край на кариерата на 34-годишния софиянец. Габровски държи рекорд като 5-кратен победител в Обиколката на България (2003, 2006, 2008, 2009, 2011), два пъти е избиран за най-добър колоездач в страната (2008, 2009), печели Обиколката на Румъния (2005), на Сърбия (2006), на Турция (2007) и завършва трети в сръбската през 2009, преди да триумфира на вече получилата висш ранг турска тази пролет.