Нова матура за българското каре в Европа

Нервен „Лудогорец”, беззъб ЦСКА, отписван „Локомотив” (Пд). Само „Левски” изглежда подготвен.

18.07.2012 | 12:13
Нова матура за българското каре в Европа

Българската футболна четворка започва поредния зрелостен изпит в европейските клубни турнири. Сега до редовните участници ЦСКА и „Левски” са дебютантът „Лудогорец” и „Локомотив” (Пд), който се връща на сцената след 7 години отсъствие.

Кампанията открива тимът от Разград довечера от 21:00 като домакин на „Динамо” (Загреб) във втория квалификационен кръг за Шампионска лига. Утре в Лига Европа стартират пловдивското „Локо” – от 18:30 в Ловеч срещу холандския „Витес”, „сините” – от 20:00 вкъщи със „Сараево”, и „червените” – от 21:00 срещу „Мура” в Словения.

Доскоро България беше близо до 15-о място в турнирната ранглиста, осигуряващо два представителя в пресявките за ШЛ. Сега сме 21-ви по коефициент – едно стъпало над държавите, чиито четвърти участници тръгват от унизителното първо сито в ЛЕ.

Любопитно е, че 22-ра е Хърватия. Именно нейният неизменен шампион ще мери сили с най-силния наш тим, спечелил титлата, националната купа и преди дни Суперкупата.

Треньорът на „Лудогорец” Ивайло Петев очаква нервен мач, в който най-важно ще е отборът да остане стабилен психически. „Търсим добър резултат преди реванша в Загреб, който да ни позволи да ги елиминираме”, допълни 37-годишният специалист.

Опонентът Анте Чачич акцентира, че напрежението ще тежи над българския тим предвид дебютния му мач в Европа, докато „Динамо” има богат опит (вкл. миналия сезон в група с Реал-Мадрид, Лион и Аякс). „Идваме с уважение, очакваме труден мач срещу добър отбор и няма начин да го подценим”, обобщи Чачич.

Неприятна изненада споходи „Лудогорец” в навечерието на сблъсъка. Обявеният за ново попълнение бразилски нападател Паулиньо така и няма да заиграе за отбора поради „проблеми с документите”. Този трансферен гаф след месеци преговори сочи, че и в Разград не всичко е перфектно. Клубът първо не обяви дали 24-годишният голаджия е купен или преотстъпен, а сега няма конкретика и за проблема.

Проверка на Bulgaria On Air в бразилски източници установи, че Паулиньо е бил договорен под наем до декември с опция за закупуване или бартер. Спънката с документите идва от неяснота за собствеността над играча между първия му клуб „Коринтианс” и настоящия „15-ти ноември”, участник в първенството на Сао Пауло.

Най-неподготвен стартира ЦСКА. Както съобщихме още онази нощ, отборът губи водещите си нападатели за мачовете с „Мура”. Звездата на тима Жуниор Мораес прие трансфер в „Металург” (Донецк) против желанието си, за да осигури на босовете от „Титан” пари за изчистване на дълговете към „Черноморец” (573 000 евро) за Мишел Платини. По същия начин Борис Галчев замина зорлем за „Динамо” (Букурещ) в бартер за Платини. Ако ЦСКА плати на „Черноморец”, избегне санкции от УЕФА и елиминира скромния „Мура”, Мишел може да бъде картотекиран за третия кръг - краен срок 27 юли.

„Локомотив” (Пд) влиза като тежък аутсайдер срещу холандския средняк „Витес”. Световните букмейкъри дават срамни ставки 6.60 – 4.00 – 1.44 за изхода на мача в Ловеч и имат известни основания. Отборът на боса Коко Динев и треньора Емил Велев показа огромни пукнатини в отбрана при 1:3 от „Лудогорец” за Суперкупата, а в добавка остава без плеймейкъра Даксон заради желанието на бразилеца да премине във „Васко Да Гама”.

„Левски” единствен няма проблеми. Плановете за лятна селекция на новия треньор Илиан Илиев се осъществиха и сега остава попълненията да се сработят по-бързо, а „Сараево” е приемлив тест. След като отборът е сглобен, че и оборудван с дългогодишния лекар на националите д-р Михаил Илиев, директорът Иво Тонев си взе личен съветник - Иван Вуцов. Бившият треньор и оперативен началник в БФС със слава на велик комбинатор ще се води консултант към управата на клуба.