Григор взе полезен урок от №5 в света

Нашият стигна до 8 шанса за пробив, вкл. два сетбола, но майсторството на испанеца натежа.

14.07.2012 | 16:28
Григор взе полезен урок от №5 в света

Григор Димитров загуби достойно от петия най-добър тенисист в света Давид Ферер – 3:6, 5:7. 21-годишният хасковлия се съпротивлява час и 33 минути в полуфинала срещу големия майстор и с няколко отлични разигравания заслужи овациите на пълния централен корт Бощад.

Димитров стигна до две точки за спечелване на втория сет. Високата класа и огромният опит на противника натежаха във всички решаващи моменти. Ферер отрази седем от общо осем възможности да бъде пробит в своите сервис геймове. На свой ред реализира 3 от 7 брейк шанса и за втора поредна година ще играе финал на клей кортовете в южното шведско градче.

Ферер - с две победи от два скорошни мача срещу Димитров на твърди кортове в САЩ, поведе 3:1 в първия сет. С два удара в аут обаче предостави чифт шансове за контрапробив и сам предаде гейма с двойна грешка. В следващия 30-годишният испанец натисна здраво и въпреки качествените реплики стигна до брейкпойнт, при който нашият тенисист заби воле в мрежата за 4:2.

Григор използва двойна грешка и с отлична къса топка си издейства нови два шанса за пробив. Испанецът обаче се спаси с отличен минаващ и силен сервис за дюс, отрази още една опасност и с мощни сервиси поведе 5:2. Точните и разнообразни удари на Ферер не позволиха опасни ретури на българина в гейма за 6:3.

Димитров се държа авторитетно във втория сет. Стабилен на свой сервис, пресичаше комбинациите на Ферер с мощни единични удари и издържаше, когато бе разхвърлян по ширината на корта.

Нашият стигна до брейкпойнт в четвъртия гейм, но го изпусна с дълъг ретур и Ферер си взе гейма с ас за 2:2. Перфектно стопволе помогна на Гришо пак да поведе. После чрез две контри и спечелено уникално разиграване взриви публиката, но при поредния шанс за пробив прати топката в мрежата и испанецът докара до 3:3.

Григор стигна до геймбол за 5:4 след отлична комбинация къса–воле и силен сервис. После мрежата му помогна за 30-0 и Ферер с изстрел в аут поднесе два сетбола, но отново не се огъна и ги отрази със силни сервиси за 5:5

Испанецът респектира с уникален ретур по късия диагонал и Димитров сбърка два бехкхенда за 15-40. При чифт точки за пробив нашият даде още първата чрез воле в мрежата, а с четири поредни топки в аут загуби сета 5:7 и мача 0-2.

Ползата от този мач обаче може да е голяма. Младият българин рядко стига до срещи с първите 10 в световната ранглиста, а разликата между най-добрите и следващите е доста сериозна. Срещу Ферер нашият талант не се огъна физически и почти издържа психически, което е добър знак две седмици преди началото на олимпиадата.