Марк Уебър вдигна купата над "Силвърстоун"

Австралиецът изпревари Фернандо Алонсо само четири обиколки преди финала на Гран при на Великобритания.

08.07.2012 | 17:24
Марк Уебър вдигна купата над

Пилотът на Red Bull Марк Уебър се пребори със стартиралия от полпозишън Фернандо Алонсо и доминира на пистата “Силвърстоун” в деветия кръг от сезона във Формула 1. По този начин австралиецът намали преднината на пилота на Ferrari до само 13 точки във временното класиране при пилотите.

Световният шампион Себастиан Фетел се класира трети. Той стартира от пета позиция, но благодарение на стратегията си с ранно първо влизане в бокса, успя да се добере до подиума. До първата смяна на гуми Фернандо Алонсо диктуваше ритъма на състезанието с преднина от пет секунди пред движещия се на второ място Уебър. За разлика от останалите пилоти на водещите отбори обаче, Алонсо заложи на по-меките от двата типа сухи гуми едва във финалната фаза, което не му позволи да поддържа предишното си темпо. С твърдите гуми Уебър стопи преднината на двукратния световен шампион и го изпревари само четири обиколки преди финала.

Гран при на Великобритания донесе най-доброто класиране за Фелипе Маса през 2012. Бразилецът, чийто договор с Ferrari изтича в края на този сезон, успя да изпревари Михаел Шумахер и завърши четвърти. Двата болида на Lotus влязоха в топ шест, въпреки счупеното предно крило на Ромен Грожан още в първата обиколка. Талантливият французин се удари с колата на Пол ди Реста, който отпадна от състезанието.

Люис Хамилтън и Дженсън Бътън финишираха съответно на 8-о и 10-о място, като останаха разделени от Бруно Сена и неговия Уилямс.