Серина от ръба на смъртта до пети „Уимбълдън”

„Едва оживях, а сега изравних Винъс”, заяви шампионката след трисетов успех над Агниешка Радванска.

07.07.2012 | 22:21
Серина от ръба на смъртта до пети „Уимбълдън”

Серина Уилямс спечели своята пета титла на „Уимбълдън” и общо 14-а от карето най-големи тенис турнири. Американката победи с 6:1, 5:7, 6:2 дебютиралата на финал в Големия шлем и нова №2 в света Агниешка Радванска от Полша.

За по-малката от прочутите сестри Уилямс това е триумфално завръщане на най-стария турнир. Преди две години спечели четвъртата си титла и веднага бе сполетяна от сериозни здравословни проблеми, заради които не игра до миналото лято. След 2-часовия финал тя заяви: „О, Боже, не мога да го опиша. Почти си бях заминала, бях в болница, преживях доста и тогава дори не си представях, че пак ще бъда тук. Но не се предадох и сега благодаря на всички, които ми помогнаха”.

В края на февруари 2011 Серина се разминава на косъм с внезапна смърт, след като има късмет за навременно установяване на белодробна емболия - кръвен съсирек, запушил главната артерия. Проблемите започват на 7 юли 2010, когато Серина срязва стъпалата си на счупени стъкла пред ресторант в Мюнхен. Въпреки 12 шева на десния крак и 6 на левия, следващия ден играе демонстративен мач в Брюксел срещу Ким Клайстерс (загубен 3:6, 2:6) пред рекордна публика от 35 681 зрители на стадион „Крал Бодуен”. Усеща, че десният й палец „увисва” и в Ню Йорк лекарите установяват разкъсано сухожилие, а на 15 юли е оперирана в Лос Анджелис.

Сега с петия солов трофей на „Уимбълдън” Серина изравни кака си Винъс. Двете са спечелили 10 от последните 13 издания (предстои им и финал на двойки, където преследват пета титла).

Новата шампионка постави и рекорди по брой директни точки от сервис – 24 в един мач (полуфинала срещу Виктория Азаренка) и общо 102 в рамките на един турнир. На финала направи 17 срещу Радванска като в третия сет спечели „златен гейм” с четири поредни аса.

Серина е и една от малкото дами, печелили турнира на възраст над 30 години – на 26 септември ще навърши 31. За последно това стори Мартина Навратилова през 1990 г. „Вярно, че е рядкост да се спечели този турнир на възраст над 30, но аз се чувствам като на 12-13 и това ми помага. Много съм щастлива, пък и изравнявам витрината на Винъс”.

Ако задържи сегашната си спортна форма, малката Уилямс може да преследва изкачване в елитната листа по брой титли от Големия шлем. Лидер е Маргарет Корт с 24, пред Щефи Граф - 22, Хелън Мууди - 19, Крис Евърт и Мартина Навратилова – по 18. Серина има 14 (двойно повече от 32-годишната си кака).

В лицето на Серина женският тенис има седми поред различен победител на турнирите от Големия шлем. Какво по-добро доказателство за конкуренцията, спрямо доминацията на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович в последните 9 години. Утре походът на триото ще продължи или ще бъде спрян от Анди Мъри.

Швейцарецът Федерер, който ще навърши 31 след месец, излиза за рекорден осми финал на „Уимбълдън” и за седма титла. С нея би изравнил Пийт Сампрас и британеца от аматьорските времена на тениса Уилям Реншоу (1881-1889). Шотландецът Мъри пък може да стане първият британски шампион на „свещената трева” след Фред Пери през 1936 г.