Бием по германски и загърбваме интригите

Владо Николов: Не съм искал гаранции. Аз съм по-ценен от Соколов за мач-два, а той - за цял турнир.

05.07.2012 | 08:29
Бием по германски и загърбваме интригите

Волейболните национали направиха скок към полуфинал в Световната лига като надвиха Германия по начин, патентован от всички бундестимове. Пред 12 300 възторжени зрители в „Арена Армеец” българите демонстрираха силна воля за обрат 3:1 (26-28, 25-19, 29-27, 25-19). Треньорът Найден Найденов и капитанът Владо Николов призоваха да се затвори страницата на скандалите и интригите. Нашите имат един ден за възстановяване и оглед на петъчния съперник САЩ (срещу германците).

„Искам тимът да мисли само за волейбол, скандалите са минало и заминало – заяви Найденов след победата. – Щастлив съм, първо защото играхме като отбор в тежките и решаващи моменти, което показва, че израстваме. Второ, този мач беше важен и лично за мен като първи с такова голямо значение, досега бяха главно за обиграване. Върнахме си на Германия за олимпийската квалификация точно когато трябва, защото тогава имахме втори шанс, а сега нямаше връщане назад. Нека гледаме положително, стига интриги и скандали. Няма да си правим сметки в мача срещу САЩ и да избираме противник за полуфинал, защото когато го правиш, става лошо.”

Владо Николов отрече слух, че заради загубата на титулярен статут в полза на Цветан Соколов ще е пореден напускащ отбора (след бойкотиращия федерацията Матей Казийски и изтъкналия демотивация титулярен разпределител Андрей Жеков). Същевременно капитанът призна как чул, че на национали е предлагано да подписват декларации в подкрепа на напусналия треньор Радо Стойчев, но отрече да е сред тях.

„Успяхме на игрището да забравим проблемите, напрежението и негативизма, показахме характер и спечелихме срещу един много силен германски отбор – заяви капитанът. - Ако съм нужен, ще играя. Кога съм казвал нещо различно? Чест е да играя за България и ако треньорът разчита на мен, ще давам всичко, както и досега. Проведох личен разговор с Найден Найденов преди мача, но е несериозно да се говори за искани от мен гаранции. Това не е клуб на пенсионера, за да има гарантирани места. В момента Цветан Соколов е по-добре физически от мен и е по-сработен с Георги Братоев, но за Олимпиадата моята сработка с Гошко ще се подобри значително. Моят опит във важни и напрегнати моменти, както сега срещу Германия, е безценен и ще бъда по-полезен за един или два мача. За цял турнир обаче младостта на Соколов е назаменима, аз съм наясно и за мен това не е проблем.”

Цветан Соколов, който беше капитан за мачовете от предварителната фаза, изключи конфликт: „Който помага повече на отбора, трябва да е на игрището. Той игра много по-добре от мен в този мач и помогна, затова се радвам за него. Не сме обсъждали възможност да играя като посрещач, за да може той да е диагонал. Конфликт между мен и Владо - никога.”

Именно влизането на ветерана вместо Соколов стана катализатор за победата. За гейм и половина Владо Николов направи 8 точки в ключови моменти. Преди него Цветан наниза 14, Тодор Алексиев завърши с 23, близнаците Братоеви – с по 9. Важна роля изиграха и 7 блока на разпределителя Георги Братоев плюс 4 на Алексиев като в този компонент завършихме наравно с германците – по 17.

До края на третия гейм мачът изобилстваше от грешки и никой отбор не успяваше да задържи аванс. У нашите личеше напрежение, докато германците издаваха спокойствие и уверенотст, особено след като измъкнаха първия гейм. Във втория българите взеха преднина и интригата свърши, когато реферите дадоха в аут явен немски ас при 19-16.

В третия гейм Германия направи 7 поредни точки до 7-12 и след шестата Найденов пусна Владо Николов. С три отлични изяви капитанът изравни 17-17, 18-18 и възпламени публиката. На вълната на емоциите изтръгнахме гейма и довършихме изнервения противник в четвъртия.

Белгийският треньор на Германия Витал Хейнен заяви: „Естествено, че сме разочаровани, но българите заслужиха победата. След първия гейм влошихме играта си. Все пак сме щастливи да участваме във финалния кръг, още се учим и се надявам да ставаме все по-добри, докато се подготвяме за олимпиадата.”

Капитанът Бьорн Андрае открои българската публика: „Беше труден мач. България е много силен отбор. Страхотно е да играем пред такава атмосфера в залата. В първите три гейма играхме добре, но българският тим беше по-концентриран.”