ЦСКА чака корави азери, “Левски” – босненци

От двата възможни за вицешампиона, “Баку” смаза 4:0 “Мура” в Словения вчера, а през 2009 изнерви “Герена”.

25.06.2012 | 18:26
ЦСКА чака корави азери, “Левски” – босненци

Коварен за ЦСКА и приемлив за “Левски” дойде жребият за втория квалификационен кръг в Лига Европа, мачовете са на 19 и 26 юли. “Локомотив” (Пд), който за разлика от столичните грандове беше непоставен, очаквано изтегли сложен противник в лицето на холандския средняк “Витес”.

Вицешампионът ЦСКА ще играе с победителя от “Баку” (Азербайджан) и “Мура” (Словения). Куриозно, вчера двата отбора играха контрола, преди днес да бъдат събрани на жребия за първия кръг (5 и 12 юли). Азерите, които са на лагер в Словения, смазаха “Мура” с 4:0.

В “Баку” играят опитните национали на Латвия Марис Верпаковскис (бивш нападател на Динамо Киев, Хайдук, Хетафе и Селта) и Денис Ивановс (защитник, взет от Сивасспор), плюс този на Литва Дейвидас Чеснаускис (бивш халф на московските Динамо и Локомотив, шотландския Хартс и гръцките Ерготелис и Арис).

В отбора са и двама известни нападатели – испанецът Коке (играл в Малага, Марсилия, Спортинг Лисабон, Арис, Хюстън Динамо, Райо Валекано) и екснационалът на Коста Рика Уинстън Паркс (с изяви в Италия, Русия, Чехия и Румъния). В средата имат бразилец, хърватин, словенец.

Сега “Баку” подсили ариергарда с национала на Грузия Георгий Попхадзе и сръбския дефанзивен халф Ненад Ковачевич (с по стотина мача за Цървена звезда и френския Ланс).

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов определи съперниците като непознати, въпреки че през 2009 вечният съперник сe озори с “Баку” в квалификации за Шампионската лига след 0:0 навън и 2:0 с късни голове в реванша. Ако сега не се получи сензация, ЦСКА ще гостува на 19 юли в Баку при 40-градусова жега.

“Левски” има по-лека работа, срещу “Сараево” или “Хибърниънс” (Малта). Очаква се тимът от Босна и Херцеговина да няма проблеми в първия кръг, а после “сините” ще са фаворит. Все пак отборът на Илиан Илиев не трябва да подценява “Сараево”, защото миналия сезон във втория кръг отстрани шведския “Йоребро” с 2:0 и 0:0, преди да бъде издухан от “Спарта” (Прага) с общ резултат 7:0.

Плюс за “сините” е, че имат опит с босненци. Преди 11 години играха с най-силния отбор в страната “Железничар” и продължиха след 4:0 и 0:0. По-прясна е срещата с “Модрича” в квалификации за Купа УЕФА през 2004 – 5:0 вкъщи, 3:0 навън. “Левски” ще гостува в първия мач на 19 юли и е домакин за реванша на 26-и.

“Локомотив” (Пд) има тежка, но не невъзможна задача срещу “Витес” - ще домакинства на 19 юли на стадион “Георги Аспарухов” и ще гостува в Арнем на 26-и. “Витес” завърши седми в Холандия и се класира за Европа през плейофи. От две години собственик на клуба е грузинец, който афишира големи амбиции, но досега без резултат. Съставът няма звезди, но се открояват бившите халф на “Фейенорд” Ники Хофс и нападател на “ПСВ Айндховен” Джонатан Реиш, трима грузинци, двама японци.