Алонсо е изненадващият победител във Валенсия

Испанецът взриви домашната си публика с много изпреварвания, безгрешно пилотиране и късмет.

24.06.2012 | 17:07
Алонсо е изненадващият победител във Валенсия

“Фантастично състезание, Фернандо!”, каза Андреа Стела на своя пилот, след като той завладя улиците на Валенсия пред домашна публика по време на осмия кръг от сезона във Формула 1. Алонсо е единственият пилот с две победи през 2012, благодарение на изкачването си от 11-та стартова позиция до върха на подиума. Гран при на Европа бе не по-малко емоционална, но не в положителен смисъл, за стартиралия от полпозишън Себастиан Фетел, който отпадна в средата на състезателната дистанция заради технически проблем. Другият претендент за титлата – Люис Хамилтън – също се прибра пеша до боксовете, след като само две обиколки преди финала се удари с Пастор Малдонадо в недобре обмислена атака за второто място.

Сред целия хаос, тежък трафик, инциденти и съдбоносно излизане на кола на сигурността, втори и трети завършиха Кими Райконен и Михаел Шумахер. Това е първи подиум за седемкратния световен шампион след завръщането му в шампионата преди три години.

Страхотно състезание направи съотборникът на Райконен в отбора на Лотус – французинът Ромен Грожан. Той натискаше до последно и имаше реален шанс за място на подиума, но дефект в алтернатора на неговата кола го принуди да отбие в страни и да се раздели с надеждите си.

Победата във Валенсия и отпадането на главните му конкуренти, изпратиха Алонсо на върха в класирането при пилотите. Със 111 точки той води пред Уебър с 91 и Хамилтън с 88.