Новият треньор тръгна с “много ценна победа”

Не помня кога последно ги бихме, подходихме позитивно в критични ситуации, заяви капитанът Соколов.

22.06.2012 | 20:47
Новият треньор тръгна с “много ценна победа”

В първия си мач като утвърден треньор на волейболните национали Найден Найденов записа победа с 3:2 над Аржентина. Първият от трите мача за Световната лига в португалския град Гимараеш продължи два часа и за пореден път най-резултатен беше Цветан Соколов с 29 точки. Отличиха се още Тодор Скримов с 18 и Валентин Братоев с 16 т.

Нашата експериментална селекция загуби първия гейм 22-25, обърна резултата с 25-11 и 26-24, за да допусне 17-25 и тайбрек. В петата част изпаднахме в трудна ситуация 7-9, но убедително наложихме класа за 15-11.

“Поздравявам моите играчи, досега губехме от Аржентина и тази победа означава много за за нас. Тя показва, че израстваме като отбор и вече играем на високо ниво”, коментира Найденов.

Капитанът Соколов добави: “Това е много важна победа по две причини. Първо, защото не мога да си спомня кога за последно победихме Аржентина. И второ, защото имаше моменти, когато изоставахме в резултата, но демонстрирахме позитивен подход и преодоляхме тези ситуации. Беше добър мач и можем да сме щастливи.”

С победата България се изравни по точки – 13, във временното класиране с Аржентина, а лидер в групата е Германия. Както е известно, заради домакинството на финалната шестица в София в началото на юли, нашият отбор е автоматично класиран и използва тези мачове за обиграване.

Докато отборът води битки за авторитет, в София измислиха “проблем” със сумата за домакинството. То можело да бъде “отнето в полза на Сърбия”, защото държавата се бавела да преведе на БФВ нужните 550 000 долара, които да се платят на мужденародната федерация. Всъщност срокът за плащане е 1 юли, сумата беше преведена от спортното министерство днес и бурята в чаша вода спря скоропостижно.

В конфликта на Радо Стойчев и Матей Казийски с федерацията се намесват министър Свилен Нейков и Стефка Костадинова. Оглавяващата БОК ядоса шефа на волейбола с призив треньорът и звездата да бъдат върнати в отбора. Данчо Лазаров съвсем резонно отвърна, че очаквал от Костадинова поздравление за класирането на олимпиадата, вместо намеса в чужда работа чрез медиите.

“Двамата напуснаха по собствено желание. Положихме усилия да тушираме нещата, но Стойчев и Казийски останаха непреклонни и поставят неизпълними искания. Не бихме могли да направим нищо повече – реагира Лазаров. - Сегашното треньорско ръководство ще се справи отлично, не бива да подценяваме Найден Найденов. Той вече е доказан треньор в България и може би дойде времето да се реализира на национално ниво. Начинът на комуникация, избран от Стефка Костадинова, е неприемлив. Още повече, че БФВ е член на БОК, а аз съм член на изпълнителното бюро на БОК. Това можеше отдавна да стане. Очаквахме поздравления от БОК за второто поредно класиране на Олимпиада, но нямаше такова. Считам, че така изразеното публично мнение на председателя на БОК Стефка Костадинова, е ненавременно, недопустимо по своя характер и го оценявам като вмешателство в работата на БФВ!”

Свилен Нейков ясно обясни позицията на министерството:Всеки има позиция и характер, всеки поставя условия. Опитваме с диалог да търсим изглаждане на ситуацията. На коя страна съм? На страната на държавата, която има интерес да запазим цял националния отбор. От нас се изисква да осигурим средствата за подготовка, а спорът е вътре в самата федерация. Търсим компромисен вариант, и двете страни трябва да отстъпят, но явно това не става. Ако поискаме оставката на Данчо Лазаров, ще е вмешателство на държавата. Лазаров се избира от клубовете, не от нас. Федерацията е самостоятелно юридическо лице. Това, което можем и ще направим, е повече от два мандата по 4 години да нямат право да са председатели на федерации.”

Матей Казийски от своя страна изнесе финансови примери защо не приема управлението на Лазаров. “За да ми се издаде международен сертификат да играя в чужбина, плащам всяка година по 10 000 евро на БФВ. Но най-големият проблем е, че играчите се държат на минимални заплати, принуждават ги да подписват договори за 5-7 години и после им взимат огромни трансфери. В първия ми отбор “Славия” получавах нещо като стипендия 200, след това 300 лева и когато бях продаден, трябваше да подпиша договор, в който плащам половината си заплата на клуба. Така при трансфера си дадох 100 000 евро”, заяви Казийски пред Нова ТВ.