Рафа Надал провали трети шлем

Испанецът спъна Джокович, както два пъти Федерер. Вече има 11 титли от четирите водещи турнира.

11.06.2012 | 18:21
Рафа Надал провали трети шлем

Светът на тениса ще чака още за първи носител на Голям шлем от 1969 година. Рафаел Надал провали историческото събитие като победи Новак Джокович в 4 сета (6:4, 6:3, 2:6, 7:5) на финала на “Ролан Гарос”.

Испанецът сътвори рекорд със седма титла от Откритото първенство на Франция, подобрявайки шестте на шведа Бьорн Борг. Сам обаче предотврати нещо невиждано 43 години.

Световният №1 Джокович можеше да стане първият тенисист, печелещ поред четирите водещи турнира, след австралиеца Род Лейвър (1962 и 1969). Преди това Надал два пъти лиши от постижението Роджър Федерер, побеждавайки го на финалите в Париж 2006 и 2007. На свой ред Рафа пропусна Голям шлем, след като с три титли в джоба (Ролан Гарос, Уимбълдън и Ю Ес Оупън 2010) загуби на четвъртфинал в Австралия от сънародника си Давид Ферер.

При жените шлемът не е такава рядкост. След австралийката Маргарет Корт (6 поредни титли от САЩ 1969 до Австралия 1971), го постигнаха Щефи Граф 1988 и Мартина Хингис 1998 г.

Надал вече няма нужда да защитава прозвището Крал на клея. В Париж той има 52 победи и само една загуба (от шведа Сьодерлинг през 2009, когато страдаше от болки в колената и семейни проблеми на родителите си).

26-годишният Рафа има ново предизвикателство – да влезе в челната тройка по титли от Големия шлем. Вече има общо 11, изравнявайки Борг и Лейвър. С повече са само Федерер – 16, Пийт Сампрас – 14, Рой Емерсън – 12.

С днешната победа Надал развали монопола на Джокович и го върна към “дуопол”. Този беше четвърти пореден финал в Големия шлем между тях като сърбинът спечели предишните три. В Париж обаче балансът е 4-0 за Рафа. “За мен този турнир е най-спациалният в света – заяви испанецът. - Беше много труден мач срещу най-добрия играч в света. Загубих от него трите последни финала на Големия шлем. I'm very happy, very emotional."

Ноле увери още преди финала, че загуба няма да е край на света, защото е 25-годишен и се чувства достатъчно здрав да играе още доста години. След неуспеха заяви: “Няма да се връщам назад и да се обвинявам. Прекъсването на мача заради дъжд вчера е лош късмет, защото играех по-добре и се чувствах по-добре в третия сет. Днес Рафа започна по-силно, аз започнах по-бавно и имах малшанс да допусна пробив в първия гейм (за 2-2), което наклони везните”.

Мария Шарапова стана шеста в Оупън-ерата (десета в историята) с титли на всички турнири от Големия шлем. Новата №1 в света победи 6:3, 6:2 нервната дебютантка на финал от четирите най-престижни състезания Сара Ерани (Италия). Sara Errani.

Рускинята спечели “Уимбълдън” 2004 и Откритите първенства на САЩ 2006 и Австралия 2008. “Това е уникален момент за мен. Мислех, че да спечеля Уимбълдън на 17 години е най-скъпоценният момент в моята кариера, но това е още по-специално. Нищо още не е свършило, имам още много за постигане”, заяви Шарапова, която на 21 претърпя опасна операция на рамото и оттогава не бе стъпвала на върха в ранглистата.