Хамилтън спечели битката на стратегиите

Пилотът на McLaren изнесе урок по шахмат на Ferrari и Red Bull.

10.06.2012 | 23:26
Хамилтън спечели битката на стратегиите

Люис Хамилтън е седмият победител в седем поредни кръга във Формула 1. Пилотът на McLaren спечели първата си победа за сезона, който се очертава като един от най-интересните в последните години. Втори и трети в Канада се наредиха новаците Ромен Грожан и Серджио Перес, който записа втори подиум в кариерата си, след второто място в Малайзия.

Фетел стартира от полпозишън и контролираше състезанието до първите спирания в боксовете. Именно пилотът на Red Bull поде инициативата и влезе за смяна на гуми пръв от водещото трио. В 18-тата обиколка същото стори и Хамилтън, осигурявайки ценно празно пространство пред Алонсо. Пилотът на Ferrari успя да натрупа известна преднина, но Хамилтън се възползва от оптималната работна температура в своите гуми и изпревари бившия си съотборник малко след връщането му на пистата. Хамилтън влезе в бокса за втори път в 49-тата обиколка, след което започна да става ясно, че в Red Bull и Ferrari са намислили нещо. Двата отбора искаха да поемат риск и да завършат състезанието само с една смяна на гумите.

Във втората половина на надпреварата изглеждаше, че всичко е в ръцете на Хамилтън, който безкомпромисно стопяваше изработеното от Алонсо. Изпреварването на Фетел бе просто формалност, която накара Red Bull да преосмисли стратегията си и да смени гумите на своя пилот около 10 обиколки преди финала. Ferrari обаче държаха на своето, очаквайки чудеса от Алонсо. Той не бе способен да им ги осигури и също стана жертва на летящия Хамилтън. Скоро след това с унижението на испанеца се заеха Грожан, Перес и Фетел – всички със значително по-свежи гуми.

Топ осем допълниха Нико Розберг, Марк Уебър и Кими Райконен. Девети остана съотборникът на Перес в отбора на Заубер – Камуи Кобаяши, а десети се класира Фелипе Маса.