Гриша Ганчев пуска “Литекс” по течението

Заложниците на битката в Разград: “Черноморец” вика за ЦСКА, “Локомотив” (Пд) стиска палци за “Лудогорец”.

23.05.2012 | 19:09
Гриша Ганчев пуска “Литекс” по течението

Проектът “Литекс” започва да се разпада заради капитулация на създателя му Гриша Ганчев. Бизнесменът информирал подчинените си в клуба, че смята да намали бюджета до жизнения минимум и да остави изграденото на общината. В близка перспектива ловешкият отбор ще се върне там, откъдето изплува в средата на 90-те години до четири шампионски титли на България.

Причина за драстичния ход е разследването на данъчни измами покрай захарна търговия, касаещо Ганчев и сина му Данаил. При очертаващата се ситуация от Ловеч ще си тръгне и треньорът Христо Стоичков, защото без досегашния финансов гръб “Литекс” ще се раздели с най-добрите си играчи.

Детронираният футболен шампион завърши първенството с победа 6:2 над “Локомотив” (Пд), но остана пети в крайното класиране и за първи път от десетина години няма да участва в евротурнирите. След мача финансовият директор на ловешкия клуб Величко Дихонов заяви, че за следващото първенство “Литекс” ще разчита главно на юноши от своята школа.

Конкретно решение за бъдещето на “Литекс” се очаква в следващите дни, но има опасност клубът плавно или рязко да напусне “А” група. Според Дихонов, засега отборът остава в елита, а Ганчев ще завещае своите инвестиции на общината. Към момента “Литекс” е изряден по условията за лиценз за следващия сезон, но до началото му финансовите параметри може рязко да се променят.

В този последен кръг “Черноморец” спечели четвъртото място в “А” група и сега разчита на ЦСКА за участие в Лига Европа. Ако “Лудогорец” спечели финалния мач на първенството и съответно шампионската титла, с евроучастие ще се сдобие “Локомотив” (Пд) като финалист за Купата на България. Големият сблъсък е от 20:00 часа в Разград.

“Левски” очаквано завърши трети като отнесе най-слабия тим в групата “Светкавица” със 7:0 на своя стадион “Георги Аспарухов”. Иван Цветков направи хеттрик, по гол добавиха Гаджев, Калво, Рамос и Диамутен. “Сините” приключиха с 62 точки - две пред “Черноморец”, който мина без особени грижи през Монтана - 4:2.

Европейската квота на “сините” беше поднесена на тепсия от конкурентите миналия уикенд, но промените в клуба тепърва предстоят. Треньорът Ясен Петров сдава поста на Илиан Илиев, част от играчите напускат или имат желание да го сторят, започва поредна порция селекция.

“Черно море” спечели директния мач за седмото място срещу “Славия” 2:0 (Росен Колев 59, Румен Николов 80), изпреварвайки конкурента с 52 срещу 51 точки. Два мача от последния кръг имаха тотаджийски развой от 0:2. “Ботев” (Враца) изравни на “Видима-Раковски до 2:2, а “Локомотив (Сф) направо обърна Калиакра до 3:2 с автогол в добавеното време. От елита изпадат “Видима-Раковски”, “Калиакра” и “Светкавица”.