„Челси” на трона, „Байерн” се обвинява

Титанът Дрогба и вратарят Чех осигуриха първа купа на Шампионската лига за Лондон и потопиха в скръб Мюнхен.

20.05.2012 | 10:23
„Челси” на трона, „Байерн” се обвинява

Съдбовният ден в Шампионската лига се оказа такъв в пълния смисъл след сценарий, сякаш неподвластен на човешка намеса. С поредна демонстрация по оцеляване „Челси” написа последната глава от своята щастлива драма.

От полуфиналите срещу властелина „Барселона” до развръзката на финала с „Байерн” английският тим беше като орисан да спечели против всякаква логика. В тези три мача 90 (от общо 110) изстрела летяха към вратата на Петер Чех, дузпи в игровото време пропуснаха Лео Меси и Ариен Робен, за да завърши удивителната история с отстрел от бялата точка.

На вражеска земя в Мюнхен „Челси” прие да е обсаждан и обстрелван неспирно, докато пусна гол 7 минути преди края (Мюлер, 83). Поражението изглеждаше неизбежно, но с първия си корнер за целия мач английският тим изравни (Дрогба, 88) и вкара финала в продължения. Там „Байерн” получи нов шанс да повали противника чрез дузпа в 95-ата минута, която Робен изпълни лошо в обсега на Чех. При епилога с по пет 11-метрови изстрела „Челси” пропусна чрез Мата, „Байерн” се провали чрез Олич и Швайнщайгер, а Дрогба нанесе решаващия удар (4-3).

Руският бос на „Челси” Роман Абрамович получи своя хепиенд след 5 години на мултимилионни инвестиции и неуспешни опити с ред именити треньори. По ирония на съдбата, мечтания трофей осигури временният треньор Роберто Ди Матео, който на 29 май ще навърши 42 г. В началото месеца роденият в Швейцария италианец изведе отбора и до Купата на Англия.

Докато играчите му лудееха с трофея по терена в Мюнхен под звуците на 40-годишния клубен химн „Син е цветът”, Роби Ди Матео заяви: „Беше много стресиращо! Подготовката ни за финала не бе идеална заради наказания и контузии. Байерн е голям тим и игра страхотно. Ние трябваше да играем по удобния за нас начин и спрямо наличните играчи. Футболът, както животът, понякога е непредвидим и луд. Не мисля, че някой можеше да предвиди това. Имахме труден сезон и да го завършим така е невероятно. Щастлив съм за играчите, те работиха много тежко и дълго. Понякога заслужаваш късмета си”.

Дидие Дрогба отново показа кой е истинският лидер на „Челси” (капитанът Джон Тери пропусна финала заради глупав червен картон в Барселона). Таранът от Кот д’Ивоар вече има 9 гола в 9 мачове за трофеи (вкл. рекордните 4 в 4 финала за Купата на Англия), но прояви типична скромност: „В този клуб съм от осем години, съотборници ми показаха какво е да си играч на Челси – да не се предаваш до последно, и сега аз опитвам да предам това на по-младите”.

„Челси” е петият еврошампион на своята страна и първи от Лондон. Англия вече има 12 трофея от най-престижния турнир (Ливърпул - 5, Манчестър Юнайтед - 3, Нотингам Форест - 2, Астън Вила - 1), поравно с Италия и с един по-малко от Испания (Реал Мадрид – 9, Барселона - 4). Заради успеха на своите съграждани „Тотнъм” е губещ и ще трябва да се задоволи с участие в Лига Европа наесен.

Четирикратният европървенец „Байерн” загуби пети финал в турнира и втори за последните три години (Интер, 2010). Ариен Робен коментира: „Не мога да изразя с думи как се чувствам. Два или три пъти в мача чувстваш, че купата е в ръцете ти, а накрая оставаш без нищо. Не изпълних добра дузпа, изпълних я ужасно. Исках да изстрелям топката силно и високо, но тя не се вдигна”.

Генералният мениджър на баварците Кристиан Нерлингер заяви: „Всички видяха, че отборът заслужаваше да спечели, вследствие атмосферата в съблекалнята е тягостна”.

Опитният треньор Юп Хайнкес обобщи: „Моят отбор изнесе изключителен мач. Това е горчива загуба, но резултатът не е несправедлив. Трябва да обвиняваме себе си, че имахме толкова възможности и не се възползвахме. Дузпите са лотария, знаем го от историята. Късметът споходи Челси. Не можем да ги виним, че играха както знаят и могат най-добре, аз искам да ги поздравя”.