Алберто Контадор е наказан за 2 години

Титлата от Tour de France, спечелена през 2010 ще бъде отнета от испанеца.

06.02.2012 | 17:47
Алберто Контадор е наказан за 2 години

Наказание от две години лишаване от състезателни права получи испанската звезда на колоезденето Алберто Контадор, след като загуби делото в Лозана за употреба на допинг. Освен това той  е лишен от титлата си в Tour de France от 2010, която спечели драматично само с 39 секунди аванс пред Анди Шлек.

Преди две години испанският колоездач даде положителна проба за наличието на веществото кленбутерол, но състезателят претендираше, че нивата са били много ниски вследствие на замърсена храна.

Първоначално Контадор беше наказан за две години от Международния колоездачен съюз, но испанската федерация намали наказанието наполовина и така делото бе отнесено до съда в Лозана от Международната антидопингова агенция. Сагата стана известна като най-дългата в историята на колоезденето по отношения на употребата на допинг.

Наказанието влиза в сила от 25 януари 2011. Това означава, че ще бъдат анулирани и резултатите му от обиколката на Италия, която той спечели през миналата година.  Испанецът ще пропусне и тазгодишното издание на колоездачната обиколка на Франция.