Мексикански национал участвал в схема за отвличания

Вратарят Омар Ортис може да отнесе до 50 години затвор, ако съдът го признае за виновен.

08.01.2012 | 10:04
Мексикански национал участвал в схема за отвличания

Бившият вратар на националния отбор на Мексико Омар Ортис е бил част от престъпна схема за отвличания срещу откуп. Футболистът, който в момента изтърпява наказание за допинг, "консултирал" бандата при избора на подходящите жертви и помагал да се определи размерът на откупа.

Ортис, който е играл за елитните "Некаса", "Монтерей" и "Атлетико" (Селайа), бе задържан при показна акция на мексиканската полиция заедно с трима съучастници. Главатарят на бандата обаче е успял да се измъкне. 

Престъпната група е действала в североизточния щат Нуево Леон и е смятана за отговорна за повече от 20 отвличания. Разследването е установило, че групата е прибрала от откупи над 1 400 000 долара.

По ирония на съдбата, семейството на Ортис е живяло в страх, че той е похитен, защото е нямало информация за него в продължение на пет дни.

Сред жертвите на бандата е съпругът на певицата Глория Треви, който бе отвлечен и впоследствие освободен през миналата година.

Отвличанията в Мексико са сериозен проблем за местните власти. Особено тежко е положението в североизточните щати, в които престъпните картели са изключително силни.

Максималната присъда, която може да получи Ортис, е 50 години затвор.