Шумахер взел първата си титла с измама?

Съотборникът му от "Бенетон" Верстапен убеден, че германецът ползвал забранени електронни системи.

09.12.2011 | 12:19
Шумахер взел първата си титла с измама?

Първата световна титла на живата легенда във "Формула 1" Михаел Шумахер е била спечелена с помощта на забранена от правилника електроника, твърди тогавашният му съотборник от "Бенетон" Йос Верстапен.

Според холандеца, цитиран от сайта Nusport, през 1994 неговият болид е бил напълно според правилата, но не и този на Шумахер. В машината на германеца имало забранени електронни асистенти, които улеснявали карането му. "Знам какво се случваше тогава... Хората си мислят, че си търся извинения, но знам със сигурност, че колата му беше различна от моята", твърди Верстапен. По-нататък той признава, че всъщност не е виждал с очите си нелегалните добавки. "Още тогава си мислех, че неговото каране е невъзможно... Аз натисках спирачката в последния възможен момент и вземах завоите толкова остро, колкото е възможно, така че как Шумахер е успявал да го прави по-бързо? Имало е нещо нередно".

Холандецът признава, че никога не е чувал да се споменава за електронни асистенти, но е сигурен, че ги е имало. Когато попитал шефа на тима Флавио Бриаторе, той му отговорил: "Да не говорим за това".

Йос Верстапен записа 107 старта във "Формула 1" през 90-те и дори два пъти успя да се качи на подиума. Той обаче ще бъде запомнен най-вече с един гаф на механиците на "Бенетон", които по време на състезание погрешка обляха болида му с петрол и той лумна в пламъци – за щастие без пилотът да пострада.