Отиде си легендарният Сократес

Знаменитият бразилски капитан от 1982 почина от септичен шок след години на злоупотреба с алкохола.

04.12.2011 | 15:50
Отиде си легендарният Сократес

Една от най-ярките звезди в историята на бразилския футбол си отиде. Сократес Сампайо да Соуса Виейра де Оливейра, наричан доктор Сократес, почина на 57-годишна възраст след хранително отравяне, последвано от септичен шок. Здравето на капитана на митичния бразилски отбор от 1982 година бе разклатено отдавна заради проблемите му с алкохола.

Той бе възможно най-необичайната фигура в бразилския футбол: дипломиран доктор в спорт, в който повечето звезди бяха полуграмотни; и 191-сантиметров гигант в отбор, съставен предимно от технични дребосъци. Сам определяше себе си като “анти-атлет” и признаваше, че никога не е бил в състояние да спазва спортен режим и здравословно хранене. Пушеше почти непрекъснато и по време на престоя му във “Фиорентина” непрекъснато го снимаха с бира в ръка. “Трябва просто да ме приемете такъв, какъвто съм”, казваше Сократес.

Водените от него бразилски състави като цяло се провалиха. През 1982 Бразилия, която според всички коментатори бе с класа над конкурентите си и показваше почти неземен футбол, сензационно отпадна от Италия (вижте гола му срещу СССР). През 1986, вече доста по-практични, бразилците отново отстъпиха, този път на Франция в четвъртфиналите. Мнозина смятат, че тогава именно хладнокръвният Сократес трябваше да изпълни дузпата в редовното време, която Зико пропусна.

Независимо от неуспехите обаче онзи бразилски състав от началото на 80-те и до днес се помни като един от най-добрите за всички времена, а Сократес бе избран сред 100-те най-забележителни футболисти в историята. В актива му останаха 60 мача за националния отбор и 22 гола. По-късно на по-малкия му брат Раи бе съдено да сбъдне мечтата му и да спечели Световната купа през 1994.

Роден в Белем, в северния бразилски щат Пара, Сократес се прочу и прекара най-добрите си години в Сао Пауло, с екипа на местния «Коринтианс». Бе пословичен с нежеланието си да се радва след отбелязан гол - до такава степен, че феновете се оплакаха на клубния президент, който лично го помоли да показва повече емоция. Сократес отговори в типично неговия си стил - започна да празнува с всевъзможни пародийни жестове.