Украйна се подиграва на проекта ИЕФЛ

Никой не ни потърси, това е пиар и самодейност, отсичат шефовете на „Динамо” и „Шахтьор”

19.11.2011 | 12:40
Украйна се подиграва на проекта ИЕФЛ

„Поредният призрак броди из футболна Европа – Източноевропейска лига”. Така започва материал на украинския вестник „Сегодня”  по повод огласените в София планове за турнир на водещите отбори от региона.

Изданието цитира „вдъхновителя на идеята - босът на софийския ЦСКА Димитър Борисов”, според когото интерес проявяват 12 държави, в това число Русия и Украйна.

Преди да даде думата на украинските грандове, „Сегодня” въвежда аудиторията: „Същността на идеята: значи, малко клубове от Източна Европа се задържат дълго в Шампионска лига и Лига Европа, и им е нужен алтернативен турнир. Неговите контури: 32 отбора, 8 групи, после елиминации”.

„Динамо” (Киев) и „Шахтьор” (Донецк) изобщо не са търсени от инициаторите на ИЕФЛ, и се отнасят иронично към проекта.

„Никакви контакти с нас по този повод не е имало – нито позвънявания, нито факсове, нищо – коментира президентът на „Динамо” Игор Суркис. – Едно е да те канят, но трябва също и ние да имаме желание. Нужно е да видим сроковете на тези състезания. Ако става въпрос за зимния период, може да го обсъдим. Но ако това ще навреди на участието ни в собствения шампионат, който с всяка година става все по-интересен, и на международната арена, тогава е ненужно на Динамо. Относно това всички часовници трябва да се сверяват с УЕФА – ние спазваме законите и искаме да играем в еврокупите, в съмнителни надпревари няма да участваме. Струва ми се, че това е по-скоро някакъв пиар.”

Още по-критичен е генералният секретар на „Шахтьор” Александър Черкасов: „Това е някаква трудова самодейност! С никаква информация за тази Лига не разполагаме. Казвате, че те вече са създали своя организация и сега избират кого още да поканят в нея. Но така никой не прави. Първо на адреса на клубовете се изпращат конкретни предложения, после се провеждат редица съвместни консултации, всичко много дълго и тягостно се обсъжда и съгласува. В своите мечти може да създаваш каквито искаш лиги: южни, източни... Но сериозно, кога да участваме в каквито и да е други турнири, щом сега играем по два мача всяка седмица!”.

Коментар за проекта на ЦСКА и "Цървена звезда" четете тук.