УЕФА глоби БФС за расизъм

Санкцията от 40 000 евро е за скандирания на публиката в мача България - Англия. На Острова възмутени - глобата била твърде малка.

19.11.2011 | 11:05
УЕФА глоби БФС за расизъм

С глоба от 40 000 евро бе наказан Българският футболен съюз заради расистки скандирания на публиката в София по време на европейската квалификация с Англия (0:3). Дежурният делегат е описал в доклада си, че зрителите са обиждали тъмнокожите английски играчи Ашли Йънг, Ашли Коул и Тео Уолкът, и издавали “маймунски звуци”. Дисциплинарната комисия на УЕФА обяви наказанието късно в петък, БФС има право да го обжалва в следващите три работни дни. Чиновниците в УЕФА обаче са подминали без наказание обидните скандирания на гостуващите английски запалянковци, които бяха заклеймени дори на Острова.

Според британската преса наказанието за БФС е твърде снизходително. “Решимостта да се изкорени расизмът от футбола е поставена под още по-сериозно съмнение”, писа The Guardian по повод глобата. Ден по-рано президентът на ФИФА Йозеф Блатер предизвика скандал с изказването си, че расизмът по терените не бил проблем и можел да се реши с “едно ръкостискане”. По-късно Блатер се извини за забележката.

От БФС засега не коментират дали ще използват правото си да обжалват. След мача в София тогавашният селекционер на България Лотар Матеус призна за недопустимото поведение на публиката и се извини на английските футболисти.