Фетел отново е шампион във “Формула 1”

Германецът защити титлата си с трето място на “Сузука” и стана най-младият двоен шампион в историята

09.10.2011 | 11:16
Фетел отново е шампион във “Формула 1”

Пилотът на “Ред Бул” Себастиян Фетел стана най-младият двоен световен шампион в историята на “Формула 1”. Германецът защити титлата си от миналата година, завършвайки трети в Гран При на Япония на пистата “Сузука”. Съперникът му за титлата Дженсън Бътън спечели състезанието, но с точките за третото място преднината на Фетел на върха е вече незаличима. До края на сезона остават цели четири кръга - в Южна Корея, Индия, Обединените арабски емирства и Бразилия.

Фетел стана и деветият пилот в историята, успял да спечели шампионата в две поредни години. Преди него това са правили Алберто Аскари, Хуан Мануел Фанджо, Джак Брабъм, Ален Прост, Айртон Сена, Михаел Шумахер, Мика Хакинен и Фернандо Алонсо.

24-годишният Фетел стартира от първа позиция на “Сузука”, но в хода на състезанието позволи да бъде изпреварен от Дженсън Бътън и пилота на “Ферари” Фернандо Алонсо. Тъкмо на Алонсо досега принадлежеше рекордът за най-млад двоен шампион. Съотборникът на Фетел Марк Уебър завърши четвърти, следван от Люис Хамилтън и Михаел Шумахер. .

Състезанието в Япония започна атрактивно, след като Фетел притисна Бътън още в първия завой и го принуди да мине през тревата. “Трябва да го накажат за това”, каза вбесеният англичанин по радиото, но стюардите на състезанието прецениха, че маневрата на Фетел е била в рамките на правилата.

Ранно спиране в бокса в 19-ата обиколка обаче лиши Фетел от преднината му и позволи на Бътън да излезе начело - позиция, която бившият шампион не изпусна докрая, въпреки атаките на Алонсо в последните обиколки. Хамилтън и Фелипе Маса пък се удариха за четвърти път тази година, принуждавайки стюардите да започват разследване на нещо, което прилича на първия остър личен конфликт във “Формула 1” от времената на Сена-Прост и Шумахер-Хил.

 

Класирането след “Сузука”:

1. Фетел (“Ред Бул”) 324 точки
2. Бътън (“Макларън”) 210 точки
3. Алонсо (“Ферари”) 202 точки
4. Уебър (“Ред Бул”) 194 точки