Бягство от орбита - любов и екшън във филма на Люк Бесон

Има ли прилика между "Бягство от Ню Йорк" и "Бягство от орбита" на Джон Карпентър?

29.11.2015 | 18:00 Редактор: Ирина Георгиева
Бягство от орбита - любов и екшън във филма на Люк Бесон

Известният френски режисьор Люк Бесон бе признат за виновен за плагиатство от култовата класика "Бягство от Ню Йорк" ("Escape from New York") в научно-фантастичния му трилър "MS-1: Максимална сигурност мъж" или познат и под заглавието "Бягство от орбита" ("Lockout"), съобщи AFP на 16 октомври. Американският филмов режисьор Джон Карпентър съди Бесон за това, че филмът му от 2012г. е сходен с неговия от 1981г., в който Манхатън е превърнат в огромен остров-затвор, а Кърт Ръсел играе емблематичния анти-герой Снейк.

Съдът в Париж се съгласи с Карпентър, че има прилики между филмите.

"И двата филма представят историята на атлетичен, непокорен и циничен герой, осъден лишаване от свобода, който ще бъде дълго време изолиран - въпреки героичното си минала - и на който е дадена възможността да освободи президента на САЩ или дъщеря му, държани като заложници в замяна на свободата си." - заяви съдът в своето решение.

Съдът прие, че много аспекти от филма са "шаблонни елементи за киното", но въпреки това има твърде много еднакви детайли. Съдът глоби продуцентската къща EuropaCorp, Бесон, заедно със сценаристите Джеймс Мейдър и Стивън Леджър. Те трябва да заплатят 20 000 евро за нанесени щети на Карпентър, 10 000 евро на сценариста Ник Касъл и 50 000 евро на продуцентската къща Studiocanal, разпространила филма през 1981г. 

Това е далеч по-малко от поисканите 3 млн. евро от страна на Джон Карпентър. Въпреки това EuropaCorp ще обжалват решението.

Има ли прилика между "Бягство от Ню Йорк" и "Бягство от орбита"?

В най-мащабната продукция на Люк Бесон след "Петия елемент" несправедливо обвинен в заговор за терористичен акт срещу САЩ получава предложение, на което не може да откаже. Той ще получи свободата си, ако спаси дъщерята на президента, която е отвлечена от разбунтували се обитатели на затвор, летящ в открития космос.

Екшън, Фантастика, Трилър, САЩ, 2012
Режисьори: Джеймс Мейдър, Стивън Леджър
В ролите: Гай Пиърс, Маги Грейс, Питър Стормеър

Гледайте по Bulgaria ON AIR.