fallback

Шефчович: Трябва да бъде изяснена търговската страна на Турски поток

Изграждането на газопровода ще засегне и Украйна, коментира еврокомисарят

12.06.2015 | 09:06 Автор: Мариета Иванова

Проектът за газопровода "Турски поток" трябва да бъде обсъден на допълнителни консултации за изясняване на търговския му елемент. Това заяви еврокомисарят за Енергийния съюз Марош Шефчович в интервю за сръбската телевизия РТС, цитиран от ТАСС и БТА.

Трябва още да разговаряме за "Турски поток", тъй като и досега имаме информация за него само от пресконфренции. Трябва да знаем как той ще повлияе цялостната енергийна сигурност в Европа, дали ще се спазва европейското законодателство, каза той.

Еврокомисарят отбеляза, че изграждането на този газопровод ще засегне и Украйна.

Настоящият газопровод (през Украйна) трябва да бъде запазен.

Там имаме газопроводи, които се използват от десетилетия, дори в периода на Студената война. Така че трябва да обсъдим "Турски поток" в конструктивна атмосфера, за да разберем търговската страна на проекта и да видим как той е се впише в стратегията за енергиен съюз, подчерта Шефчович.

Бихме искали всяка европейска страна да има голяма енергийна сигурност, а това означава достъп до поне три различни източника на газ. По този начин се засилва конкуренцията, което влияе положително на цената, и енергийната безопасност се повишава, допълни еврокомисарят.

Европейската комисия работи с руските партньори много  интензивно, особено по въпроса за тристранните преговори с Украйна и "зимния пакет", отбеляза той.

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback