Калфин подкрепя плавното увеличаване на възрастта за пенсиониране

Реформата в пенсионната система не трябва да е на парче, категоричен е социалният министър

19.11.2014 | 15:45 Редактор: Мариета Иванова
Калфин подкрепя плавното увеличаване на възрастта за пенсиониране

Социалният министър Ивайло Калфин подкрепя плавното увеличаване на пенсионната възраст. Според него повишаването на възрастта за пенсиониране с по четири месеца на година е стръмна стъпка.

Повишаването на възрастта за пенсиониране беше замразено за една година от кабинета „Орешарски“. Ако не бъдат приети нови промени, то от догодина възрастта за пенсиониране би следвало да се увеличи с по четири месеца за мъжете и жените. В момента мъжете в трета категория труд  се пенсионират на възраст 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца.

Калфин посочи, че предстои обсъждане на сметките с финансовия министър и представители на НОИ.

Промените за пенсионирането в силовите ведомства според социалния министър би трябвало да се случат като бъдат съобразени, както с конкретна възраст, така и с възможността за осигуряване на друг тип заетост на лицата след това.

„Някой полицай или военен, изпълнявал тежки мисии, надали може да ги изпълнява примерно след 15-те години, предвидени в закона. Това не означава да се пенсионира на 35 години, но трябва да има възможност за работа при условия, които са приемливи за състоянието му след това“, поясни той, цитиран от Dnes.bg.

По думите на Калфин пенсионната реформа не трябва да се прави на парче. Той посочи още, че преди началото на следващата година, трябва да бъдат направени определени промени, без това да са претенции за реформа.

Преди ден- на 18 ноември, БСП внесе в парламента предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, което предвижда да се замрази стажът и възрастта за пенсиониране.

Вижте още във видеото: