Хиляди българи подписаха петиция за забрана на фермите, отглеждащи животни за кожи

България е сред челните места в ЕС по подписи спрямо населението, заявиха Илина Генова и Стефан Димитров

10.02.2023 | 08:00 Редактор: Вяра Димова

Над 56 000 българи се включват в петицията, част от инициативата "Европа без кожи". 

"Това е европейска гражданска инициатива и официална петиция, насочена към ЕК. Такива инициативи имат срок от една година да съберат подкрепата на поне 1 млн. европейски граждани. Тогава ЕК е длъжна да разгледа исканията на инициативата. Ние настояваме за забрана на фермите, които отглеждат животни за техните кожи", каза Илина Генова от гражданската организация "Невидими животни" в студиото на "България сутрин".

В ЕС много от страните членки са забранили съществуването на такива ферми. Няколко са държавите в които все още се позволява това, стана ясно от думите на Генова.

"В ЕС вече са събрани почти милион и половина подписа. Срокът изтича в края на този месец. Нека всички, които припознават забраната, да се подпишат", поясни Стефан Димитров.

По думите на Генова  всяка страна има праг, който трябва да премине, за да е валидна инициативата. За България това са 12 000. "Ние се справяме добре. България е сред челните места по подписи спрямо населението", коментира гостът. 

"Държавите в ЕС, които са забранили съществуването на такива ферми са Германия, Франция, Италия, Румъния, дори Македония, Сърбия. Повечето държави в ЕС имат забрана. Ние сме сред десет държави, в които няма забрана", обясни Димитров.

Единственото решение на проблема е забрана на фермите на кожи да съществуват, заявиха пред Bulgaria ON AIR от гражданската организация "Невидими животни".

"Това са животни, които се отглеждат, одират и се използва само тяхната кожа. Труповете се изхвърлят. От кожата се произвеждат неща, от които никой няма нужда в днешно време. Настояваме това да се забрани. То вече се случва. Над 1500 марки вече се отказват официално от кожите", посочи Генова.

Гражданската организация "Невидими животни" започва дейността си през 2021 г. Темата е важна, защото става въпрос за много животни, в България - това са 130 000 норки, гледани в малки теренни клетки и се убиват в газови камери, стана ясно от думите на гостите.

"Личната ни кауза са тези невидими животни. Това са животните, за които никой не говори. Отглеждат се зад дебели стени и индустрията умишлено прикрива. Вярваме, че трябва да знаем какво стои зад продуктите, които консумираме", обясни Генова.

Подписването в петицията става в интернет.

Гледайте целия разговор във видеото.


5
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
Да одерем някой стопанин на такава ферма на стадион и да питаме челядта му добре ли е Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 1
Ван Ченов
преди 1 година
Баклава бей...и още двама под него ... ще си позволя да изкажа подозрение, че тримата са представителна извадка на най-изостаналата в икономическо, технологично и културно отношение страна на континента Европа! Те са нещо като ПиАра на Доган в Народния театър, като Боко Винету в Министерския съвет и Резидента в Президенството. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 1
Баклава бей
преди 1 година
Дране на кожи ще има и в далечно бъдеще ,не може някакви мижитурки подкупвани от злонамерени чиновници към България да казват кога ще дерем ,и самите тях ще одетем ,заминавайте в Сирия и Турция да свършете нещо полезно .Животните са за да служат на човека . Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
ППП
преди 1 година
Щом толкова държите за кожата на животните които са създадени от Бога за да служат на хората, аз предлагам да одерем всички НПО Защитници на животни, на *** и други които незачитат Божията воля Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 2
Кумчо Вълчо
преди 1 година
Добре, но ще плащате ли на хората да имат нормален живот за себе си и децата, като спрат с този бизнес? Щото тия дето реват парички получават нали. Сигнализирай за неуместен коментар