Търси се най-вдъхновяващата книга

Онлайн платформа ще определи топ 30 на най-популярните книги

04.08.2014 | 11:56 Редактор: Ирина Георгиева
Търси се най-вдъхновяващата книга

Стартира лятната онлайн инициатива "Книгата, която ме вдъхновява". Това заявиха в Сутрешния блок на България Он Ер Жюстин Томс, уеб предприемач и преподавател и Светлозар Петров, управител на JobTiger. По техни думи онлайн платформа ще определи топ 30 на най-популярните книги, а всеки, който иска може да предлага заглавия и да гласува за тях.

"Инициативата цели да насърчи хората да четат повече и при това да си споделят интересни заглавия, които да ги стимулират да четат още повече. Моето участие е свързано с това да разказвам за инициативата на хората и в същото време да споделям любимите си книги, а и тези, които мен най-много ме вълнуват." - обясни Жюстин Томс.

Цари впечатлението, че българите не четат, но това не е така, категорична е Томс.

"Промяната в България минава през образованието и това е ключът. А не формалното образование, неизменно свързано с книгите и художествената литература. Можем да намерим вдъхновение във всяка книга и във всеки текст, защото не знаеш какво може да те вдъхнови. Според мен хората продължават да четат, а и хората в интернет и споделянето е лесно." - коментира Томс.
Светлозар Петров допълни, че няма ограничение в жанра. По негови думи има филтър за съдържанието, който не допуска вулгарни и дискриминационни текстове.

"Идеята е тествана и видяхме много ентусиазъм. Дълго време се чудихме относно заглавито и дали да е "Книгата, която ни вдъхновява" и това остана." - спомни си Петров.

Инциативата ще продължи 12 седмици, а пълните условия могат да бъдат прочетени на интернет страницата "Книгата, която ме вдъхновява". През първите 10 ще се номинират книги и ще се гласува за тях. Всяка седмица ще се излъчват седмичните три фаворита, а през последните 2 седмици ще се гласува за избраните 30 книги и как ще бъдат подредени в Топ 30. Първото място ще заеме заглавието, което е събрало най-много гласове.