12 книги за приближаващото лято

От Business Insider препоръчват да се отпуснете с книга в ръка

21.05.2014 | 11:51 Редактор: Ирина Георгиева
12 книги за приближаващото лято

Лятото е съвсем скоро, което означава, че е време за почивка. От Business Insider препоръчват да се отпуснете с книга в ръка. От медията са изготвили 12 книги, които ще оставят с притаен дъх читателите, идеален спътник за плажа, басейна или любимото място през летния сезон.

 

  1. "Щиглецът" от Дона Тарт (The Goldfinch - Donna Tartt). Това е книгата на месец октомври 2013г., определена от Amazon.com. За момента романът е издаден на английски и шведски. В него се разказва историята на 13 годишният Тио Декър, който губи майка си при инцидент. Тъй като няма баща е приютен от богати семейни приятели. Вкопчен в спомена за майка си, той попада в свят, в който не се чувства на място.

     
  2. "Pilgrim's Wilderness: A True Story of Faith and Madness on the Alaska Frontier" от Том Кизия (Tom Kizzia). Все още я няма достъпна на български език. Според Amazon. com това е най-добрата книга за 2013г. Тя разказва истинската история на семейство живеещо на границата на Аляска.
     
  3. "Тайната на съпругата" на Лейн Мориарти (The Husband's Secret - Lianne Moriarty). Сесилия Фицпатрик, главната героиня, открива писмо от съпруга си, предназначено да бъде прочетено след неговата смърт. То съдържа дълбоки тайни, които могат да съсипят много животи, включително и този на Сесилия.
     
  4. "Lawrence in Arabia: War, Deceit, Imperial Folly and the Making of the Modern Middle East", Скот Андерсън. Тази книга разказва за арабската революция срещу турците по време на Първата световна война. Книгата е написана след дългогодишни проучвания на Скот Андерсън, тя преобръща схващанията на съвременния облик на Близкия изток, базирайки се на живота на Лорънс Арабски.
     
  5. "Крос" от Джеймс Патерсън. Има я на български език. Анотацията на книгата, цитирана от Хеликон е: Алекс Крос гради блестяща кариера на психолог в полицейското управление на Вашингтон, когато неизвестен убиец застрелва съпругата му Мария пред очите му. Крос се изправя пред огромното предизвикателство сам да отглежда трите си деца. Години по-късно той вече е напуснал редиците на ФБР и е подновил частната си практика, опитвайки се да загърби мъчителните спомени. Бившият му партньор – Джон Сампсън, го моли да се върне и да помогне в залавянето на жесток сериен изнасилвач. За да спрат насилника, двамата приятели се нуждаят от показанията на пострадалите жени, но жертвите отказват да съдействат за залавянето му. С напредване на случая Крос и Сампсън откриват връзка между смъртта на Мария и серията изнасилвания. Дали бруталният убиец ще бъде застигнат от възмездие, или Крос ще се окаже поредната му жертва?
     
  6. "Някакъв шанс" от Елизабет Уорън. Нарежда се в авторитетната бестселър листа на "Ню Йорк Таймс", обявена на 18 май тази година. Сенаторът на Масачузетс Елизабет Уорън дава отговор на читателите си защо иска поста и как може да направи по-добър живота на средната класа.
     
  7. "Let's Explore Diabetes with Owls" от David Sedaris. Няма български превод. Забавна и остроумна книга, пълна с анекдоти.
     
  8. "Доктор Сън" от Стивън Кинг. Това е продължение на книгата му "Сияние". Издателство "Плеяда" посочва, че книгата трябва да излезе на пазара у нас в края на май месец. Те дават следното описание: Дани Торънс оцелява след ужаса в хотел „Панорама”… оцелява физически. Ала кошмарите продължават да го преследват. И докато отчаяно се опитва да забрави миналото и баща си, той също като него става алкохолик и се скита из страната. Най-после намира работа в хоспис в градче в Ню Хампшир, където благодарение на свръхестествената си дарба помага на умиращите да заспят и спокойно да се преселят в отвъдното. Превръща се в доктор Сън.
     
  9. „The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted Man” от Глен Грийнуолд. Книгата разказва за американския шпионаж и разтърсващите разкритията направени от Едуард Сноудън. Sony Pictures купи правата на новата книга на Глен Грийнуолд, което означава, че 30-годишният Сноудън ще се окаже и на киноекрана.
     
  10.  "Сянката на чинара" от Джон Гришам. Store. bg дават следното описание на книгата: Публикуван преди 25 години, "Време да убиваш" e един от най-известните романи в съвременната американска литература. Сега, в "Сянката на чинара", Джон Гришам ни връща в съдебната зала на Клантън, щата Мисисипи. Джейк Бриганс пак е въвлечен в ожесточен процес, който ще накара жителите на окръг Форд да се изправят пред собствените си расови предразсъдъци. Сет Хъбард умира от рак. Той е бял, богат, самотен и не вярва на никого. Преди да се обеси на стария чинар близо до дома си, Сет написва собственоръчно последното си завещание. Лишава децата и внуците си от наследство, оставя почти всичко – всъщност повече от двайсет милиона, – на чернокожата си прислужница и така създава съдебен конфликт, който може да бъде сравнен единствено с процеса за убийство, воден от Джейк преди три години. Защо? Каква мрачна тайна се крие зад това привидно ирационално решение?
     
  11. "Зовът на кукувицата" от Робърт Галбрейт. В книгата се разказва за инцидента, когато супермодел с купища проблеми пада от заснежения балкон на своя апартамент в Мейфеър, богаташкия център на Лондон, всички решават, че става дума за самоубийство. Само брат ѝ не е убеден в това и се обръща към частния детектив Корморан Страйк с молба да разследва случая.
     
  12. "Mom & Me & Mom" от Мая Анджелоу. Книгата все още я няма преведена на български език. Разказва за връзката между авторката и майка й.