Невена Басарова за добрите обноски при децата

Как да възпитаме децата, за да не им лиспват "първите седем"?

29.11.2015 | 19:15 Редактор: Ирина Белчева
Невена Басарова за добрите обноски при децата

Първото място, където децата се запознават с добрите маниери е техният дом. Все по-често обаче родителите нямат време да обърнат внимание на толкова важните похвати за правилно общуване, а вълшебните думички “моля” и “благодаря” са далеч от речника на съвременните деца. Как и какво да научим децата си, когато става въпрос за добри обноски разказва в студиото на предаването "Десет" Невена Басарова - управител на Първата детска академия за добри обноски:

1.    Усмихни се, приятелче!

В основата на добрите обноски е позитивната нагласа към живота. Невена твърди, че е задача на родителите чрез личен пример да научат децата си на това. Усмивката привлича другите, а затова и помага на децата да създават по-лесно приятелства.

2.    Мисли преди да кажеш нещо

За да избегнем неудобни ситуации, заради първосигналната реакция на децата, когато видят по-различен от другите хора човек, е добре да ги научим сдържаност и толерантност. 

3.    Гневът е лош съветник

Малчуганите са емоционални, особено в конфликтни ситуации. Невена съветва да възпитаме у детето умението да се извинява, ако е направило нещо нередно, вместо да изпада в състояния на гняв. Друга препоръка е да му обясним, че не всичко трябва да се приема лично.

4.    Пет минути по-рано е точно навреме

Времето е ценно. Когато закъсняваме, ние показваме неуважение към хората, с които предварително сме се уговорили, независимо дали става въпрос за работна или приятелска среща. За да научат децата да бъдат точни, в Детската академия за добри обноски им разказват историята за дете, което поради своята неточност, пропуснало пътуване до Дисниленд.

5.    Уважавайте родителите си

Уважението към по-възрастните се възпитава чрез личния пример на родителите.

6.    Кажи „не” любезно

Чуждите влияния невинаги са благоприятни за нашите деца. Те от своя страна често не отстояват себе си от страх да не останат изолирани. В такива ситуации отново е необходимо родителите да обяснят на децата си къде се намира границата между доброто и нередното поведение спрямо тях.

7.    Добър гост

Малките подаръци са препоръчителен жест, когато детето ни отива в дома на свой връстник. Невена обяснява, че по-този начин не само домакините ще бъдат очаровани, но и детето ще се чувства по-добре. 

8.    Бъди добър зрител

Понякога мълчанието наистина е злато!

9.    Приеми различния

Толерантността се възпитава от ранни години. Родителите с личен пример трябва да покажат, че различното не задължително е лошо.

10.    Пази природата

Утре започва от днес. Важно е да научим децата си на социално отговорно поведение, защото в бъдеще то ще стане част от тяхното възприятие за света.

Шекспир е казал “По-добре да подраниш три часа, когато ще е твърде рано, отколкото да закъснееш и минута, когато ще е твърде късно.” Може би не е необходимо да сме 3 часа по-рано, но като че ли малките деца трудно разбират понятия за време и точност. Как да им обясним "точност", "любезност" и "честност", вижте в следващото видео: