Кузман Илиев, Димитър Вучев и Силвия Грозева: Международен ден на франкофонията

Тази и още в теми в предаването "Днес"

20.03.2017 | 14:26 Редактор: Иван Берберов
Кузман Илиев, Димитър Вучев и Силвия Грозева: Международен ден на франкофонията

Днес, 20-ти март, е международен ден на астрологията. Директно от т.нар. "Градина на Петър Дънов" в София включихме Валерия Цветанова.

Времето започва да се затопля постепенно и никой от нас няма търпение да му се наслади. С настъпването на пролетта започваме да чувстваме лека отпадналост, безсилие, сънливост, които наричаме "пролетна умора". На какво се дължи тя и как да се преборим с нея ни съветва проф. Донка Байкова.

"Направете седмична диета за пречистване. Започнете с три дни на плодове и зеленчуци и постепенно включете в четвъртия и петия ден варива, накрая добавете риба. Преди да консумирате салати накиснете ги във вода за един час", разказа проф. Донка Байкова.

На 20 март отбелязваме и Международния ден на Франкофонията – празник на френския език и култура, но и празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие. 

Международният ден на Франкофонията се отбелязва в 70 страни по света – в 56-те държави, членуващи в международната организация и в 14-те страни наблюдателки. 

Те представляват над една трета от държавите членки на ООН с над 890 млн. души население по целия свят, над 200 милиона, от които говорят френски. България се присъединява като пълноправен член към Франкофонската общност през 1993 г. 

Сред едни от франкофоните у нас са и журналистите Кузман Илиев, Димитър Вучев и Силвия Грозева.

"Френската култура е изключителна. Образованието във Франция е систематизирано. Много лесно те приемат, но много трудно завършваш. При нас не е така", споделиха гостите в студиото.

Изложба, посветена на творчеството на актьора Григор Вачков, ще бъде открита на днес пред Народния театър "Иван Вазов". В предаването припомнихме повече за творчеството на актьора.