Честит 3-ти март на всички българи

Предаването "Днес" на 03.03.2017 г.

03.03.2017 | 14:20 Редактор: Мария Аладжова
Честит 3-ти март на всички българи

Едва ли има българин, който да не е чувал за Райна Княгиня. Както и за българския трибагреник, който е ушила и развяла, яхнала бял кон, по време на Априлското въстание. Коя обаче е Райна поп Георгиева разказва Борислав Петров. 

Днес на националния празник 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят, експонирано само за този ден, оригиналното знаме – първообраз на българския трибагреник. За да го видим на живо Борислав Петров ни завежда във Военно историческия музей.

Националният празник 3 март е и Световен ден на писателя. Двете дати ще обединим в следващия разговор. Всяко малко българско дете знае и е чело "Под игото" на Вазов. В по-ново време излизат много други книги за онова време и национално-освободителното движение.  Писателят Деян Енев определя книгата "Грехът на Малтица" като "най-добрият ни роман за Освобожднието". За книгата и за нейната авторка ще си спомним сега с една от май-добрите пиятелки на Лиляна Михайлова – голямата българска поетеса Надежда Захариева.

За четвърта поредна година в деня на Националния празник на България на скалата срещу Гара Бов ще се развее гордо 70-метров национален трибагреник. Гостуващи на празника в централната част на с. Гара Бов ще бъдат над 40 войводи от цяла България, облечени в национални носии. За да се докоснем до този значим момент, включваме на живо Вяра Станева.

Сега отиваме на живо пред паметника на Незнайния войн в София, където започва честването за нациоаналния празник. Там е колегата Мария Папазова.

Празникът продължава и на живо от Пампорово, където днес много българи с патриотичен дух ще отпразнуват датата със спускане на знамена по пистите и голямо хоро. Включваме на живо колегата Ива Григорова.