Да намалим жертвите на пътя

Тази и други интересни теми в предаването ДНЕС с Константина Живова

09.01.2017 | 14:40 Редактор: Тодор Петров
Да намалим жертвите на пътя

От Константина Живова

Тази неделя в София се проведе конференция, чиято основна цел е да съдейства за подобряване на безопасността на движението по пътищата, за намаляване броя на пътнотранспортните произшествия и пострадалите при тях хора, за хармонизиране на нормативната уредба в България с най-добрите практики в областта на безопасността на движението по света. 

За да разберем кои теми още бяха коментирани и какви са целите - поканих при мен Димитър Ганев, председател на УС на сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност".

"Искаме да създадем "Бяла книга" - в нея ще съберем всички бели петна в системата, които са причина пътнотранспортните произшествия да не намаляват", посочи гостът.

 В открития ефирен телефон зрителите на предаването споделиха своето мнение за пътищата, обстановката в момента и пешеходните пътеки.

Какво трябва да знаят децата и техните родители във връзка с предвижването на пътя в зимни условия? Как да пресичаме безопасно и защо е важно да научим децата си да внимават на пътя - това разбрахме от следващите събеседници. При тях на едно заснежено кръстовище, близо до столичното 120-то училище, бе Бойка Делиева.

Днес е Международният ден на бежанците. Толерантни ли сме към тях, бихме ли ги поздравили или се страхуваме и не ги приемаме? На живо попитахме гражданите каква е тяхната позиция в нашия социален експеримент. Как ще реагираме, ако срещнем бежанец? Бежанци под прикритие бяха колегите ни Борислав Петров и Валерия Цветанова.