Трима българи прославят родната гайда по цял свят

Тази и още теми в предаването "Днес"

09.05.2016 | 17:08 Редактор: Мария Аладжова
Трима българи прославят родната гайда по цял свят

На 9 май - денят на Европа, в студиото на ДНЕС имаше много гости, които бяха посрещнати на чисто новия, модерен декор на предаването от новата водеща Константина Живова. 

Трима млади българи разпространяват магията на каба гайдата по цял свят. Цветелин, Костадин и Янко се срещат през 2005 година. И оттогава не спират да участват по международни събития, да дават онлайн уроци, да организират образователни занимания за деца и да помагат на почитатели на каба гайдата от цял свят да споделят и получават знания. Тази есен момчетата са канени на два от големите фестивали в САЩ - Chicago World Music Festival и Richmond Folk Festival с общо над 700 000 посетители. Но за да заминат, са им нужни 15 000 лева, разказа в студиото на ДНЕС гайдарят Цветелин Андреев.

За Нощта на литературата, която ще се проведе на 11-и май, в предаването гостува Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център в София. Тя опроверга клишето, че съвременния човек не чете книги и разказа как и къде ще се случи събитието в планираните в столицата „литературни гнезда“.

Редно ли е известните личности, които са пример за подражание на младите хора, да си изпускат нервите? Основният повод да си зададем този въпрос беше поведението на тенис звездата Григор Димитров, който миналата седмица счупи в изблик на гняв три ракети на финала на турнира в Истанбул.  По тази тема в студиото на ДНЕС дебатираха 

Николай Георгиев – Масурски от хип хоп дуета Silent City и Александър Попов, зам.-главен редактор на dnes.bg.

За приложната кеативност и как човек може да бъде изобретателен и различен днес, водещата Константина Живова разговаря с Елеонора Карнаса, лектор по дизайн мислене. 

Денят на Европа и неговото честване в София предаването отбеляза с жива връзка от Представителството на ЕК и ЕП в столицата, заедно с Огнян Златев, ръководител на представителство на ЕК в България. 

Можем ли вкъщи да си направим козметика, например крем за лице? А можем ли и да го изядем? По тези въпроси Диана Костова разговаря със Силвия Павлова, директно от нейната лаборатория.