"За" и "против" Гергьовденското агне

Тази и още теми в предаването "Днес"

06.05.2016 | 13:36 Редактор: Мария Аладжова

От Мартина Ганчева

На 6 май празнуваме Гергьовден - един от най-големите празници в народния календар. „Свят ден Великден, още по-свят – Гергьовден“ се пее в една народна песен. Гергьовен е празник на пролетното тайнство. Не е ли в противоречие това с консумацията на месо и заколването на агънце? Спор в студиото по темата „Спаси агне, яж маруля“ между Аркадий Шарков, Йоана Карацанева и Красимира Русинова.

По традиция агнешкото печено присъства на трапезата за Гергьовден. Как се приготвя, търпи ли импровизация с подправките, има ли майсторлък, за да остане крехко? Боби Петров се включи от една 100-годишна столична фурна, където Ани и и Роберто показаха как се пече агне. „Не се маже с червен пипер.Отвътре се маже с вино, слага се пресен лук, пече се на дърва“, обясниха експертите.

„Месото е убийство. Това е мотото на протестната акция, която ще проведат в неделя група млади активисти. Повече за демонстрацията и за личната им позиция сподели организаторът на протеста Никола Донев.

Военен парад за Гергьовден

Военнослужещи и бойна техника "превзеха" центъра на София. В традиционния парад за празника на Българска армия и Деня на храбростта участваха повече от 1300 военни, изтребители, хеликоптери и бронирани машини. 

София празнува със скара и музика

Част от столичани се стекоха да гледат парада в центъра на София, друга част предпочетоха Северен парк, където втори ден тече празник с песни, танци и скара. Както самите организатори обичат да се шегуват „София тича, диша, пя, време е да помези”. Именничката Гери Дончева разказа за празника.

БЛАНК КЪМ ВИДЕО ИМЕННИЦИ – Не са малко известните български именници, които празнуват днес. Сред тях има актьори, музиканти, писатели. Но и такива, които вече не са сред нас, макар че са оставили трайна следа в съзнанието ни. Да си ги припомним.

Калин Вельов в Българската музика ДНЕС

Албум с наследство за бъдещите поколения. Компилация и колаборация от автентичен фолклор, екзотични ритми и DJ звучене - музика за целия свят. Така можем да опишем новия проект на Нина Николина, Калин Вельов и Екатерина Ангелова. Повече за албума „Pendara” и съпъстващият сингъл към албума „Митре ле” разказа Калин Вельов.
Безплатен интернет портал за българско късометражно кино

Режисьорите Поли Генчева и Ники Стоичков за единствения безплатен интернет портал за българско късометражно кино.