Време за цветя - една от темите в предаването ДНЕС

Вижте още - къде се намира България в Глобалната ферма, споделена градинка, икебана, малките 5 и пролетен концерт

18.03.2016 | 13:56 Редактор: Ирина Георгиева
Време за цветя - една от темите в предаването ДНЕС

От Мартина Ганчева

Време за цветя

Наближи ли пролетта, хукваме да купуваме китки. Или вадим саксии с растения на балкони и тераси. Магазините преливат от цветове и ухания, но откъде се взимат те? И как да се грижим за цветята? Боби Петров попита Валентин Петков, собственик на една от най-големите софийски оранжерии и неговата съпруга и съдружник Минка Петкова. 

"Дихондрата достига каскада около метър. Подходяща е за сепаре, за градина. Когато растенията се преполиват, корените гният. Летуниите са подходящи за балкон. А мушкатото е селско цвете и дълго се отхвърляше от пазара, но днес е най-продаваното в света", обясниха Минка и Валентин. 

Прекрасният свят на флората е интересен, уникален и екзотичен. А най-хубавото е, че можем да го пренесем и в дома си. Борислав Петров ни показва някои от най-интересните домашни растения.

България в Глобалната ферма

Кортни Гера е градски фермер от Лос Анджелис, Калифорния. Тя проявява дълбок интерес към начините, по които се изхранват различните общества. В една почти случайна среща в съзнанието й се заражда идеята за документален филм, който от няколко дни е факт в киносалоните у нас. Едно пътешествие, което започва от България. За страната ни в Глобалната ферма и какво вдъхновява Кортни да се преориентира от кулинария към фермерство? Интервю на Диана Костова. 

Малко по-рано в предаването ДНЕС Кортни Гера разказа за пътя на документалния филм "Глобалната ферма. Епизод 1 – България". Премиерата се състоя преди два дни в София. Какво казаха за него, за земеделието и качеството на българските продукти филмовия продуцент Ярив Лърнър и родните земеделци, влезли в главните роли в проекта? 

Да си направиш село в града, за да си близо до природата. Възможно ли е и как можем да осъществим тази нестандартна идея?

Споделена градинка

Алтернатива ли са свободните градини за хората, които живеят в плен на панелните апартаменти? Възможно ли е наистина късче от село в града? Как се сади магданоз в Споделена градинка? Темата коментираха Силвия Велкова, Валентина Минчева и Димитър Александров от така наречения Свободен център - неформална група, самоорганизирана от свободни хора, имащи за цел свободно споделяне на знания, опит, умения - в различни сфери от обществения и културен живот в страната и не само.

И още един добър пример, но от света. За мъжа, който се отказа от парите и създаде ферма за пермакултурно земеделие. Марк Бойл доказа как всвят, доминиран от парите, може да се живее цели три години без нито една стотинка в джоба. Той си купува соларен панел и печка на дърва, възстановява изоставена каравана и я ползва като свой дом. С помощта на натурална размяна, доброволен труд или чрез търсене на храна в кошчетата за отпадъци на супермаркетите, той доказва, че човек може да живее и оцелява. Гвоздеят на тази история е как Марк организира банкет за повече от 1000 души, като използва само безплатна храна. Днес ирландецът е съсобственик на малка пермакултурна ферма върху близо 13 декара.

Да откриеш красотата чрез икебана

Вдъхновение от природата и по-специално от цветята черпи и Мария Кеменчеджиева - председател на Сдружение за икебана "Сога". Тя обясни, че Икебаната е уникална комбинация на човешкия дух и природата. Всяка композиция е въплъщение на вътрешния мир на човека, на неговите чувства и емоции.

Малките 5

Някои мечтаят за споделена градина, други за споделен офис. А Цвета Стоева и Ясен Станчев даже са направили такъв. Повече за проекта "Малките 5" разказаха пред Боби Петров. 

Пролетен концерт в ДНЕС

Прав е бил Фридрих Ницше, като е написал, че без музика животът щеше да е една грешка". В рубриката "Българската музика днес" гостуваха Руди, Дули, Муден и Кукушев, Никеца, Ангел Ковачев, VenZy, Пламен и Иво. Те изпълниха в ефир най-новите си парчета и отправиха послания по случай 6 месеца на предаването ДНЕС