Истинската история на Йордан Георгиев - разказана в предаването ДНЕС

Вижте още теми като 3D революцията, бижута от смола и каква е етиката в козметиката

09.03.2016 | 13:48 Редактор: Ирина Георгиева
Истинската история на Йордан Георгиев - разказана в предаването ДНЕС

От Мартина Ганчева

Истинските истории на ДНЕС

"Ако повярваш искрено в доброто и сам воюваш с всеки свой порок, дори и сляп да си, не е беда, защото е казано, че тъй ще видиш Бог". С тези стихове Йордан Георгиев се обръща не само към слепите, но и към нас, гледащите, но невиждащи.

Кой чу посланието му и какво провокира един незрящ радио водещ да издаде книга със заглавие "Без маски"? Йордан Георгиев беше главния герой в "Истинските истории" на ДНЕС

"Не се чувствам много различен от останалите зрители, които гледат театър. Чувствам се равнопоставен. Разчитам на режисьорите да атакуват тези сензори, които са в нас. Иначе човек носи различни маски в различни моменти от живота си. Старая се да нося възможно най-малко маски. Когато носим маски, забравяме кои сме", сподели Йордан. 

Вдъхновена от истинската история на Йордан Георгиев, актрисата Яна Титова реши да застане от другата страна на камерата, за да му посвети филм. 

"Данчо е мечтател и сбъдва мечтите си. Няма как да останем равнодушни", каза Яна. 

3D Революция

Скоро слепите или слабовиждащи деца ще могат да използват класически книжки с картинки с помощта на технологията за 3D принтиране. Междувременно в Холандия се появи поредица от книги, която изобразява реалистични 3D портрети на известни холандски писатели. Инициативата.

"Писмени портрети" е част от кампанията "Седмица на холандската книга" и се организира всяка година, за да насърчава холандска литература. Явно в Холандия нещатна са доста по-различни от България, не само като 3D проекти, но и като подкрепа към родното творчество.

3D-то вече се свързва и с една друга мания – тази по селфитата. За нея разказа Генка Димитрова. 

"Най-големият интерес е към цветните фигурки. Животът на една такава фигурка е дълъг. Стига да не я изпуснете отвисоко. Прилича на кемарика без глазура", разкри Генка. 

Автопортрет или селфи? И двете. През нова технология в триизмерното принтиране можем да се сдобием с умален пластмасов бюст. Повече за това нововъведение и за най-интересните изобретения в света на селфитата разказва Асен Манасиев.

Бижута от смола

Като от 3D принтер са и бижутата на художниците Жасмина Гладийска и Кристиян Петров. Те запечатват в светлина и смола цветя, житни класове, рисунки, икони и дори компютърни платки, бръснарски ножчета и дори фасове със следи от червило. Очевидно са напипали вярната формула, защото бижутата им вече се търсят и по света - в Германия, Испания, Великобритания, Швейцария, САЩ. Черпят вдъхновение от природата. За ДНЕС те разказаха и своята лична история. 

Етика в козметиката

Естетика, но и етика има и в козметиката. Думите потвърди Валентина Бевакуа, биотехнолог, козметолог и специалист по органичен синтез и козметична химия. Тя обясни за заблудите, които властват в света на козметиката.

Магията на грима

Независимо в настоящето или бъдещето, лицето ни е нашата ежедневна визитка. Професионалният гримьор Грета Великова преобразява звезди, а днес помага на всяка дама да се гримира така че да изглежда естествено и да подчертава уникалността си. Тя разкри част от малките тайни и вълшебни трикове в предаването ДНЕС.

Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син

Филмът на Иглика Трифонова "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" ще открие юбилейното XX издание на "София филм фест" на 10 март. Иглика разказа какво я е вдъхновило да претвори един действителен казус от Международния трибунал за войната в бивша Югославия.

"Аз, Сизиф”

Вечното завръщане на човека към себе си е тема, която вълнува не само киното, но и театъра. Тема, която е силно застъпена в спектакъла "Аз, Сизиф”. Той ще бъде поставен тази вечер в Театър Азарян. След това постановката тръгва на световно турне. Повече за нея разказаха сценографката Мариета Гулмехова и главния актьор Стоян Дойчев.