fallback

Оскар на всяка цена

До бляскавата церемония по връчването на Оскарите остава месец

01.02.2016 | 14:26 Автор: Ирина Георгиева

От Мартина Ганчева

"Киното не може да промени света, но може да промени хората", казва Робърт де Ниро. Какво ще ни предложи сезонът на бляскавите церемонии и илюзии? Идва време за Оскари, Глобуси, Икари и Аскеери. Живот като на кино? Едва ли. Кои са добре пазените тайни и скандалите на престижните номинации? Кои ще са победителите и ще успеят ли творците на митове от Холивуд да ни убедят, че отправят послания със своето изкуство. Също - за българското ново кино и театър - идва ли време за истинска промяна? За всичко това екипът на предаването Днес говори със събеседниците си.

"Българското кино е професионално. Идва едно поколение, което ще създаде нова българска вълна в киното. Снимат интересно и красиво." - коментира актьорът и директор на Театър "София" Ириней Константинов. По думите му рецептата за успех е добър състав, добър текст и добър вкус. По отношение на Оскарите той подчерта, че "в Холивуд отчитат големите социални теми, които са приоритет на правителството. Винаги има компромис, винаги има конюнктура." 

"Без дисциплина и лична хигиена човек не може да успее в изкуството." - смята проф. д-р Ивайло Христов, който е актьор, преподавател, един от основателите на театралната награда Аскеер. Според него българското кино много сериозно стъпва на международната сцена. 

Актрисата, продуцент и основател на фестивала за независимо американско кино у нас So Independent Жана Караиванова определи Леонардо ди Каприо като "златното дете" на Холивуд, но допълни, че за първа година се затруднява да каже при кой ще отиде Оскара. 

Сценаристът и журналист Емил Спахийски разказа за това как българска продукция може да стигне до Червения килим. 

"Залагам имуществото си, че Леонардо ще спечели Оскар." - обеща в ефир журналистът и водещ на кино предаване Драгомир Симеонов.

"Наблюдава се реставрация на расовото разделение и за това са виновни либералните елити." - Така коментира кино-журналистът от "Труд” Владислав Апостолов расовото напрежение, което се получи заради тазгодишните награди Оскар. 

"Няма време да обичаш или да не обичаш даден герой. И киното, и театъра са ми голяма тръпка. Изразните средства са различни. В театъра например ценна е срещата с публиката на живо." - сподели актьорът Пламен Манасиев.

Каскадьорите Калин Керин и Венко Мишев разкриха кои са предизвикателствата на професията. 

Червен килим. Бляскави светлини. Зашеметяващи тоалети. Конкуренция. Холивуд се готви трескаво за връчването на Оскарите. Вече е ясно кой ще претендира за кинонаградите. "Завръщането" с Леонардо ди Каприо събра най-много номинации. Творбата на режисьора Алехандро Иняриту беше отличена в 12 категории. Следва го "Лудият Макс" с 10 номинации и "Марсианецът" - със 7. Кой ще бъде най-добрият сред най-добрите? Кулминацията е на 28 февруари. 

Леонардо ди Каприо е име, което всеки, дори да не се интересува от кинозвезди, познава. От дебюта си в голямото кино през 1993 г. до настоящия момент той няма слаба роля в кариерата си. Но все се разминава на косъм с престижната статуетка. В знак на съпричастност тази година ентусиасти дори организираха парти за Оскара на Лео във Facebook. Дали талантливия актьор най-накрая ще получи признание за заслугите си, ще разберем след месец. Но нека да си припомним някои от най-добрите му роли, достойни за наградата на Американската филмова академия и не само. 

Понякога е трудно да си представим, че някои от най-големите имена в киното, печелили всевъзможни награди, са се разминали с Оскара. Кои са актьорите, които макар и номинирани не веднъж, не успяха да вземат така желаната златна статуетка?

До бляскавата церемония по връчването на Оскарите остава месец. Четири седмици преди Наградите на Академията светът е кино. 

Най-разгорещените скандали покрай Оскарите и тази година са отново болезнените за американското общество теми, свързани с дискриминацията. Очакването на бляскавата церемония е съпътствано от жлъчни коментари и дебати, свързани с факта,че до сега хомосексуалисти спечелили Оскар - няма. А в последните две години горди притежатели на златната статуетка са само представители на бялата раса.

Мнозина киномани се питат дали актьорът сам си прави каскадите!? И остават разочаровани, когато разберат, че зад поредната екшън сцена всъщност стои дублюр. За лъжата и нейните измерения в музиката и киното сега.

 

fallback
fallback