Куклата - повече от приятел

Куклата е една от най-старите играчки на земята, още от времето на древния Египет

28.01.2016 | 13:04 Редактор: Ирина Георгиева
Куклата - повече от приятел

От Мартина Ганчева

Куклите - образоват, възпитават или десоциализират? Куклата е една от най-старите играчки на земята, още от времето на древния Египет. Защо интересът на децата към куклите не изчезва? А търговците правят все по-нови и все по-високотехнологични модели. Какво дава на детето играта с куклата – помага му да се социализира или има опасност то да си създаде въображаеми приятели? Тези и още много въпроси зададе екипът на предаването Днес на събеседниците си.

"Чрез куклите се стремим да стимулираме въображението и позитивното мислене на децата. Те обичат да влизат в роля. И имат нужда от подражателен модел." - обясни изпълнителният директор на Терапевтичен и обучителен център Пумпелина Нина Йорданова.

"Изключително важно е децата да ходят на куклен театър." - допълни Росица Велинова, която е основала театрална къща "Хора и кукли" и Театър на приказката. В ефир тя показа кукли, направени от деца с подръчни материали. 

"Куклите са идентификационни герои. Играта е език. Тя е комуникативно средство. Играейки, детето изразява емоциите си. Куклата може да ни помогне да познаем състоянието на детето, проблематиката." -коментира психологът Милена Манова. 

"Куклите това сме ние, но в един игрови вид. Децата научават повече за живота чрез куклите." - убедена е Жени Костадинова, основател на Арт-Къща "Куклите".

Зрителите на Днес се срещнаха и с куклата Мистър Ку-ку и Камен Воденичаров.

"Камен я държи във фризера, затова се е запазила във времето." - пошегува се Георги Крумов.

Раждаме ли се добри? Заложено ли ние усещането за морал или се изгражда? Вродено ли не умението за разграничението на добро от злото? Въпроси, които човечеството си задава откакто съществува. 

Британски производител на играчки пусна нова серия кукли с увреждания. Те се доближават до проблемите на децата. Идеята е проста – играчките да са по-близки до реалността. 

Росица и Ангел Велинови са се вдъхновили от мъпетите и улица "Сезам". Точно за тях ще стане дума сега. През 60-те години на миналия век 97% от американските семейства вече имат телевизор, а техните деца гледали средно по 27 часа телевизия. Според критиците тогава, детските програми нямат никаква образователна стойност - предаванията за деца са пълни с агресия и реклами. За да се запълни тази празнина, на 10 ноември 1967 г. на екран се появява американската телевизионната образователна поредица "Улица Сезам". Детското шоу на Джим Хенсън предизвиква истинска революция – излъчва се в 120 държави по цял свят и има повече от 30 различни езикови версии. 

Американците си имат своите "Мъпет шоу" и "Улица Сезам". Знаете ли обаче коя е една от най-емблематичните кукли в българския ефир? Сигурно се досещате, че става дума за "Педя човек – лакът брада".

Скулпторът Михаил Зайков от Русия създава кукли с невероятно реалистични лица и подвижни части на тялото. За направата им той използва полимерна глина, ръчно рисувани стъклени очи от Германия, а косата им е от френски мохер.Той безупречно изпипва всеки детайл – от лицата и телата на куклите до техните тоалети. Някои определиха куклите като зловещо реалистични. 

Барбитата не остават само в детски игри на децата. Пластмасовите кукли се превръщат в мания за все повече момичета и момчета. 

Куклите понякога намират приложение дори и в поставянето на цели и сбъдването на мечти. В Япония например, всяка година хиляди целеустремени хора се впускат в изпълнение на ритуалите около куклата Дарума, за която се вярва, че е не само символ на късмет и благосъстояние, но и изпълнител на желания.