Утрешни играчки

Осем любопитни новости от най-голямото изложение на потребителска електроника в Европа

15.11.2015 | 09:32 Редактор: Константин Томов
Утрешни играчки

Текст КАЛИН АНГЕЛОВ*

 

The Asus VivoStick PC

На вид и размери това си е най-обикновен USB-стик. Но под измамната външност се крие съвсем пълноценен персонален компютър с Windows 10 и доста бърз (2GB RAM) процесор. Всеки телевизор с HDMI порт може да се превърне във ваш монитор, а през единия от двата USB-входа можете да прикачите клавиатура, мишка или каквото ви е нужно. Вградената памет е 32 GB, а теглото - едва 68 грама.

 

Philips Lumify

Това евтино и съвсем компактно устройство се свързва с мобилния ви телефон и действа като преносим ултразвуков скенер. Ще е полезно не само за лекари в отдалечени места, но и за обикновени пациенти - примерно бременни жени, които могат периодично сами да правят ултразвукови снимки на плода и да ги пращат на лекаря по интернет, вместо да ходят лично до болницата.

 

 

Samsung SleepSense

Каквото и да криете под матрака си, изхвърлете го и пъхнете там този нов сензор от Samsung. Той се свързва с телефона ви чрез bluetooth, има си собствено мобилно приложение и анализира с точност до 97% продължителността и качеството на съня ви. Способен е да ви посъветва в какви пози да спите и дали да смените възглавницата, може също да угаси лампата или телевизора, когато усети, че сте се унесли.

 

 

 

TomTom Spark

Фитнес часовниците с GPS досега ни се струваха донякъде излишни. Но този вдига доста летвата, защото освен обичайните приспособления има 3 GB памет (за около 500 песни) и музикален плейър, така че вече няма да ви се налага да стъпвате на пътечката за бягане с неудобно затъкнат в джоба смартфон.

 

 

 

Panasonic rug speakers

Всеки музикален маниак би продал душата си за хубава съраунд система. Но компонентите й заемат място и разполагането им е сложно, дори да прибегнете към скъпи безжични варианти. Panasonic решава проблема радикално, като вгражда всичките говорите (4 на брой) в... килима. И то без да пострада качеството на звука.

 

 

Smarter iKettle

Чайникът не се е променил особено като технология за последните хиляда години, но с този iKettle можете да сложите водата за чай, още докато се излежавате в леглото, или пък на път за вкъщи след работа.

 

 

Acer Revo Build

Хитроумна модулна система, която ви позволява съвсем лесно да надграждате домашния си компютър с каквито приспособления искате. Вместо да търсите някой разбирач, който да разглоби компютъра ви и да прикачи новия хардуер, тук просто слагате новия модул отгоре и той се свързва сам чрез т. нар. pogo pin.

 

 

Wiko Fever

В доминирания от гигантите Apple, Samsung и LG свят на смартфоните има и несравнимо по-малки, но заслужаващи внимание играчи. Новият апарат на френската фирма Wiko например предлага стила на iPhone, 1.3-гигахерцов процесор, 13-мегапикселова задна и 5-мегапикселова предна камера на цена под 200 долара. И освен това леко фосфоресцира, така че да го откривате по-лесно в тъмното (и дори в дамската си чанта).

 

---

* Статията е публикувана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 63 / 2015