Насилие в ново измерение

Симптом ли е площадът в Кьолн?

19.01.2016 | 13:05 Редактор: Ирина Георгиева
Насилие в ново измерение

От Мартина Ганчева

Жените ли са виновни за агресията, на която са подложени? Ще ги прикани ли новоизбраната кметица на Кьолн Хенриете Рекер, която бе сериозно ранена с нож от противник на приемането на бежанци в Германия, да се забулят, за да покажат, че зачитат новите правила на мултикултурното целомъдрие? Токсична ли стана мъжествеността или еманципацията стана криворазбрана? Трябва ли да се прикрива женствеността с бурка? Защо от години говорим за домашно насилие, за сексуално насилие, за физическо насилие от мъже, от жени, над мъже, над жени, а единственото липсващо е основното - социална реакция. Симптом ли е площадът в Кьолн? Защо феминистките мълчат и кой е виновен за агресията? Екипът на предаването Днес отнесе въпросите към събеседниците си.

"Свидетели сме на безпрецедентна ескалация на насилие. Проблемът се мултиплицира. А най-страшното е, че насилието върху жените няма лице." - сподели Веселина Благоева, член на УС на "Асоциация за жените-адвокати”  

"Феминистката не е мъжемразка. У нас има стереотипи във възприятията." - убедена е директорката на Български фонд за жените Надежда Дерменджиева.

"В арабския свята има пълната гама от идеи и движения. Другото ще е предубеждение." - смята арабистът Мая Ценова и допълва, че бурката е личен избор. 

"Сексуалното насилие над жени е забулено в мълчание, жените изпитват срам. Не бива да се опитват да забравят. За съжаление нашето законодателство трябва да се доказва, а след акт на насилие жените често се къпят и така измиват част от доказателствения материал. Не разполагаме с национална статистика, но за една година към горещия телефон се обръщат около 1600 жени, жертви на насилие. 80 % от тях са жертва на домашно насилие." - информира клиничният психолог и психотерапевт, директор на Фондация "Асоциация Анимус" Надежда Стойчева.

В предаването Днес участие взе и Мария Стоянова, която е член на СЕМ, журналист и международен наблюдател.

Все повече нови феминистки организации набират скорост. Те агитират за зачитане на женските права и скандират против войната, тероризма и политическата диктатурата. През последната година част от феминистките акции са насочени срещу ислямизма. Защо? 

Често хората бъркат феминизма с мъжкаранството. Това клише се опитват да разчупят някои от най-влиятелните жени в Холивуд, които определят себе си като феминистки.

В екшън филмите сме свикнали да виждаме как красиви дами на високи токчета и дълбоки деколтета смазват от бой лоши момчета. В действителността, разбира се, всичко е различно. Те не са облечени в това, което подчертава фигурата, а с това което е необходимо съгласно устава. Те не могат да се гримират, но знаят как да се справят с оръжията. Може би не ухаят на скъп парфюм, а на оръжейна смазка, защото са реални. Особено в американската армия, която вече е достъпна за жени. Откриват се 220 хил. нови позиции, които дамите могат да заемат.

Унижава ли ислямът жените, като ги задължава да се забулват? Налага ли единен образ на нежната половина от обществото? Въпрос с много отговори. Но бурките вдъхновиха Италианската модна къща Dolce and Gabbana. Тя пусна колекция, провокирана от Близкия Изток.

Свикнали сме да мислим за насилието над жени като нещо, което се случва там някъде, в периферията на обкръжаващия ни свят. Или на онези без образование. Онези, които "си го търсят". Истината е, че ни е страх да си признаем, че сме се сблъсквали лице в лице с насилието. Като преки потърпевши, като близки на такива, като свидетели или познати на познати, които някой ги е бил.