Зимни празници: Йордановден и Ивановден

151 852 - на толкова именници на 6 януари казваме Честит празник!

06.01.2016 | 13:52 Редактор: Ирина Георгиева
Зимни празници: Йордановден и Ивановден

От Мартина Ганчева

Ако си мислите, че след Коледа и Нова година празниците свършват, грешите. Но няма начин да го мислите, понеже всеки знае, че в началото на януари са култовите празници Йордановден и Ивановден. За имената, за това с какво ни бележат те и за празнуването дискутира екипът на предаването Днес със събеседниците си.

"На днешния ден църквата ни казва – целият свят е обновен! За Православната църква денят е особено значим, защото ознаменува епохата на Новия Завет. Водата е символ, космическа стихия!." - обясни за Днес  богословът доц. Константин Нушев. 

"Интересен празник. Вярвам, че името ми ме закриля." - убеден е поетът Йордан Ефтимов.

В студиото актрисата Йоанна-Изабелла Върбанова и изп. директор на "Бранд Медия България" Боян Томов си пожелаха здраве и споделиха, че за съжаление българинът е станал материалист. 

"Трудно е да се върви напред. Миналата година имаше сериозни предизвикателства. Но се чувствам оптимист. Имам какво да дам." - коментира певецът Богдан Томов.

По Skype се включи Антоанета Салфидж, която разказа за "Международен воден мост" - иновативно събитие с домакин София. То прави възможно обединяването на десетки чествания в различни точки на страната и чужбина, посветени на Световния ден на водата. В рамките на инициативата у нас вече няколко години се организират мащабни фотоконкурси, свързани с водата - за язовири, чешми, а тази година темата е: Реките на България. 

Според поверията на Йордановден водата има по-голяма сила. За реките и за техните имена. 

На 6 януари православната църква отбелязва Йордановден или Богоявление - третият по значимост в християнската религия празник след Възкресение и Рождество Христово. Според библейските текстове Исус Христос е покръстен на този ден от Свети Йоан Кръстител във водите на река Йордан.

151 852 - на толкова именници на 6 януари казваме Честит празник! Личните имена у нас са близо 69 000, но явно оставаме традиционалисти, тъй като близо 38% от мъжете у нас носят някое от 20 най-разпространени. При жените процентът е едва 19. Кои бяха най-предпочитаните имена през 2015г. и остават ли Георги, Иван и Мария най-разпространени? 

В първите дни на януари стотици хиляди именници празнуват и вдигат наздравици за имената си. Безспорно много са хората, прославили България пред света и получили признание. Режисьори, писатели, спортисти. Кои са най-ценените именници днес и утре?

Но кои са най-важните неща, които си пожела българинът за 2016г.? Над 2200 човека се включиха в традиционната анкета на сайта Dnes.bg.

В Лондон и в още три района на Англия най-популярното име за новородените е Мохамед. По данни на Министерството на статистиката на Острова името е изместило даже такива традицонни за страната като Джак, Томас и Даниел. 

Изборът на име за вашето бебе е трудна задача. Често родителите правят класически избор, понякога избират имена на своите идоли, друг път се спират на уникални и нестандартни имена. Последното важи с пълна сила за звездите и знаменитостите.