Мраз, лед и кънки

Само на 5 януари сутринта през Травматологията на Пирогов са минали 117 пациенти, 51 са останали в болница

05.01.2016 | 13:31 Редактор: Ирина Георгиева
Мраз, лед и кънки

От Мартина Ганчева

Зима е. Но къде зимуват бездомните хора? И кой се грижи те да могат да получат топъл чай и храна? Какво трябва да знаем при туризъм в планините – полезни съвети и първа помощ. Как да караме кънки, без да падаме или ако паднем, как да не си причиним опасна травма. За всичко екипът на предаването Днес попита събеседниците си.

"Обстановката в планините е доста динамична. Температурите са около 0 и -1 градуса. На връх Ботев духа ураганен вятър. Носете щеки, екипирайте се добре. Не тръгвай с незареден телефон. Пазете батерията. Човек трябва да познава своята физическа и психическа подготовка. Този, който подценява планината, винаги заплаща по някакъв начин." - апелира дежурният спасител в Планинския спасителен център на БЧК Иван Драгошинов.

"Само на 5 януари сутринта през Травматологията на Пирогов са минали 117 пациенти, 51 са останали в болница. Времето е много коварно и съветвам да не се излиза от къщи, ако не е крайно наложително. Носете задължително удобни обувки." - призова дежурният травматолог в Пирогов д-р Григоров. 

"Много млади хора, които са израснали в институции, идват при нас. През изминалата нощ 172 души пренощуваха в Центъра в Захарна фабрика. Капацитетът ни е 170 души. Но можем да поемем още хора, още 20 души. Имаме походни легла. Имаме нужда обаче от зимни обувки. Много хора идват боси. В кризисния център в бл. 51А в кв. "Захарна фабрика“ можете да донесете обувки и топли дрехи." - информира директорката на Центъра за временно настаняване на бездомни хора Божанка Латева. 

Изпълнителният директор на Българска Хранителна Банка Цанка Миланова сподели, че в света се произвежда 1/3 повече храна от необходимото и въпреки това мнозина гладуват. Особено през зимата. Но Българската Хранителна Банка е успяла да помогне на над 20 000 българи за година. 

Главният секретар на СБА Емил Панчев даде полезни съвети за шофьорите, които са на път през зимата. Той обясни как да се движат при поледица и как да излязат от дълбоките коловози сняг. "Гумите и парното също не са за подценяване." - допълни Панчев. 

В предаването екипът на Днес демонстрира и как трябва да се движим на ледена пързалка.

"Най-важен е балансът." - разказаха Алекс и Георги .

"Когато падате, е много важно да си криете ръцете и да паднете на рамо. И винаги бъдете с ръкавици и дължи чорапи, затягайте връзките на кънките." - обясниха двете момчета.

Съвети даде и инструкторът по сноуборд Любомир Станков.

Около една четвърт от бездомниците в София са висшисти, показва проучване на проекта "Градски номади", направено в средата на миналата година.

"Всеки ден съм на изпит, но успявам", споделя бездомният Миро от София. Той събира кашони, за да преживява. 

Успешни, известни и богати – така сме свикнали да виждаме и да мислим за актьорите, певците и предприемачите. Колкото и да ни е трудно да си представим обаче, животът на някои известни личности не винаги е бил обвит в блясък и те – също като много други - са имали затруднения. Някои от най-популярните лица са били не само бедни, а дори бездомни в определен период от живота си.

В канадския град Медисин Хет, провинция Албърта живеят малко повече от 60 хиляди души. И всеки си има дом. Това е резултат от концепцията "Първо жилището“. За 6 години тя преобръща с главата надолу статуквото. 

7 000 килограма храни бяха дарени в кампанията "1 килограм доброта" на Българската хранителна банка. Четвъртото издание на кампанията за набиране на храни в подкрепа на нуждаещи се хора се проведе на 28 и 29 ноември. 130 доброволци дариха труд и време за събирането на стотиците килограми доброта сред посетителите на 9 търговски обекта в София и Варна. Даренията, които събира Хранителната банка, са в помощ на доброволците към църквата "Св. пророк Илия", които приготвят топъл обяд за нуждаещи се. 

Смяната на летните със зимни гуми не е законодателна приумица. 90% от катастрофите през празничните дни бяха причинени от шофьорска безотговорност. Защо не трябва да подценяваме този доказан риск? 

Въпреки ниските температури, зимата определено е сезон с чар и предлага множество варианти за забавление. Ски спусканията и сноубордите са на челно място в класацията, но и без да напускате града, можете да се насладите на зимната приказка. Пързалките за кънки на лед са неизменна част от зимния пейзаж на много места по света. 

Нещо още по-смело предприе актрисата с български корени Нина Добрев. Тя предприе новогодишен скок с парашут от 4000 метра височина.

"Когато казах, че планирам да скоча през 2016г., говорех буквално", написа актрисата в социалните мрежи и публикува кратко видео като доказателство.

Ден по-късно Нина Добрев показа на почитателите и акробатичните си способности на плажа. Нина е в прекрасна форма и за нея изобщо не е проблем да направи шпагат във въздуха, изправена на ръце. Актрисата разказва, че се е гмуркала на място с акули и това е било невероятно преживяване за нея. Нина е публикува и снимки с приятеля си Остин Стоуел. Двамата бяха забелязани за пръв път заедно през май миналата година.