Флиртът в XXI век

Има голям проблем с разчитането на сигналите, които си даваме един на друг, смята Станислав Инчовски

04.12.2015 | 12:24 Редактор: Ирина Георгиева
Флиртът в XXI век

От Мартина Ганчева

Флиртът е едно от най-древните изкуства. Преди стотици години, по времето на гейшите и куртизанките, бил достатъчен и един поглед, за да загуби мъжът равновесие. Ако някога той е бил по-скоро умение, изкуство, красиво съблазняване на силния пол и подчертаване на силата на женственото излъчване, днес флиртът е по-скоро прелюдия към плътското. Трябва ли днес да имаме разработена цяла стратегия за комуникация, за да спечелим сърцето на някой от другия пол? Или е достатъчно да поpитаме за огънче, дори и да не пушим? Това попита събеседниците си екипът на предаването Днес.

"Флиртът е част от ежедневието, флиртувам дори със себе си или в магазина за обувки. Когато жените харесват някой мъж, говорят високо, държат се по-агресивно и това е грешка. Поне два пъти ми се е налагало да нося халка, за да се отърва от мъж лепка, но привлякох други." - сподели Лидия Методиева, която е брокер и еротичен модел.

"Има голям проблем с разчитането на сигналите, които си даваме един на друг. Мъжките намерения могат да се разпознаят лесно и категорично. Флиртът е само част от общуването. Има сфери от работата, където към приятелското отношение на клиентите се включва и малко флирт. Има хора, които използват флирта за своите търговски взаимоотношения. Често когато си обвързан, си по-апетитен за жените. Увереност+хумор+такт, това е "светата троица" за флирта." - смята Станислав Инчовски, който е обучител и лектор, основател на Академия за лични и социални умения.

"Трябва да умеем да управляваме емоциите. Не бива да ги потискаме. Нормално е в първите секунди интуитивно да сканираме човека, който виждаме. Колкото по-добре се чувства човек в кожата си, толкова по-добре флиртува. Важно е да сме естествени във флирта. Ако сме скромни по природа, няма нужда да се правим на агресивни, на такива, каквито не сме." - допълни професионалният лайф коуч Ева Кулева.

Мъжете масово не знаят как да ухажват, а жените не се оставят да бъдат ухажвани, смята Кулева. Участие в предаването взе и сексолог-психотерапевт д-р Румен Бостанджиев.

В предаването Днес беше засегната и вината за флирта и виното.

"Флиртът без хубаво вино не е възможен. Любовта към виното опиянява." - на мнение е Христина Станчева от Винарска изба "Домейн Мараш".

"Когато има флирт между мъж и жена, обикновено мъжът избира виното. Но е по-добре дамата да направи това." - убедена е Елена Байкова от Винарска изба "Анжелус Истейт".

И според Кристиян Йончев, вносител на "Мулен ООД" дамите трябва да избират виното. 

В предаването беше излъчено и интервюто на водещата на Днес Мартина Ганчева със световно известния фотограф Бил Оуенс. 

Флиртът е забавен, вълнуващ, а според учените и здравословен, защото влияе добре на емоционалното ни състояние. Не всеки обаче е "сваляч от класа". Как да си спестим неприятностите и разочарованията от неуспешния флирт?

Когато не спят, по-голямата част от денонощието си хората прекарват на работа. Това е една от причините именно в офиса те да срещнат човек, който да ги заинтригува по-лично. Къде е границата между любезността и флирта на работното място?

Изкусният флирт е едно от най-древните умения, превърнато във философия и изкуство. Достатъчно е да си припомним образците от древните Атина, Рим и Изтока. Днес обаче флиртът е различен. Не само оттогава, но и сравнен дори само с преди десетилетие. По неписано правило мъжете винаги са били и би трябвало да бъдат активната страна във свалките, а дамите- в скромно очакване да бъдат покорени и съблазнени. Но дали е така?

Има ли любов в XXI век? Охладнели ли са човешките взаимоотношения? И какви са техните нюанси? Това разкрива световноизвестният американски фотограф Бил Оуенс. Каква е поносимата тежест на битието и за това каква е душата на американската средна класа?

Обикновено се говори за жените лепки, но се оказва, че има и мъже лепки. Много представители на силния пол смятат, че е най-добре да създават познанства на някакво обществено място - така те се застраховат срещу шамари, удари с чадър или неистови викове за помощ. Подобни запознанства обаче често поставят дамите в затруднено положение. Френски психолози определят седем основни типа "мъже лепки" или т.нар. "конски мухи" и съветват как дамите да се справят с тях.

Флиртът е кулминацията на многобройни шедьоври в киното. Той е неизбежен преди срещнатите погледи, неволното докосване и най-трудната първа покана за среща, да се превърнат в любов. 

В ежедневието на американската средна класа като че ли няма място за флирт. В живота на световноизвестния фотограф Бил Оуенс обаче не е точно така.

"Изпратете ме където и да е и до шест месеца ще имам работа, кола и приятелка." - споделя той с широка усмивка.