Млади и недоволни - младежите у нас масово искат 1000 лв. заплата, за да започнат работа

Към момента младежката безработица е 20%, но с тенденцията да намалява

06.10.2015 | 15:15 Редактор: Ирина Георгиева
Млади и недоволни - младежите у нас масово искат 1000 лв. заплата, за да започнат работа

В българското общество се наблюдават разпадащи се семейни ценности. Висшето образование не беше реформирано както трябва, а беше оставено да се оправя само. На тази тема се спря екипът на предаването ДНЕС с водещ Мартина Ганчева.

"Не държавата трябва да определя квоти. Икономиката е тази, която трябва да решава. Нишката не е скъсана, но е все по-трудно да се привлече вниманието на студентите." - коментира политологът Христо Панчугов

Плащайки ниски такси, студентите не са мотивирани да искат качествено образование, смята икономистът в Института за пазарна икономика Явор Алексиев. Според него няма пречка висшето образование да стане частно. И начинът на финансиране трябва да се промени.  

"Има хроничен недостиг на средни специалисти в сферата на промишлеността и строителството." - отбеляза Алексиев.

"Безработицата води до хроничен стрес и безпокойство." - категоричен е психологът Пламен Димитров

Според Димитров има две групи нещастни хора - едните са с висока професионална квалификация, но не могат да се реализират, другите имат ниска мотивация, макар че са във видимо добра работна среда. 

Още по темата

"Цената на труда е много ниска, може би най-ниската в Европа." - отчете Димитров и допълни, че страната ни е в хронична, контролирана мизерия. 

Да се създаде Национален съвет с представители на бизнеса и държавата, предложи Димитров.

Към момента младежката безработица е 20 %, но с тенденцията да намалява през тази година, посочи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. По думите му 35 000 души до 24 години са трудово незаети. Според него дуалният модел на образование е добър пример. 

На свой ред бившият социален министър Христина Христова представи данни от Агенцията по заетостта, според които 250 000 души са обезкуражени и повече от 3 години нямат работа. Според нея процентът на трудово незаетите млади у нас е 26 на сто. 

И останалите акценти от предаването:

  • У нас хората между 18 и 29-годишна възраст масово искат 1000 лева заплата, за да започнат работа. Адекватни ли са очакванията на тези младежи и как се оценяват те?
  • Тома Недялков е завършил оперно пеене. Последните 8 години управлява енергиен фонд. А сега започва да прави сайт, който е нещо повече от социална мрежа за препоръчани риболовни пътувания. Амбицията му е да я изнесе извън България - към Англия и САЩ. Каква е неговата лична история? Какво го е накарало да се преориентира и да смени сферата на реализация? Харесва ли му това, с което се занимава и получава ли адекватно заплащане?
  • Голяма част от безработните младежи до 29 години биха започнали работа само при заплата от минимум 1000 лева. Анкета на предаването ДНЕС потвърждава тази тенденция.
  • Германия има най-ниската младежка безработица в ЕС. Кои са тайните на германския успех и как е в другите държави-членки на Общността?
  • В САЩ ги наричат "децата-бумеранг". Близо 6 милиона американци на възраст между 25 и 34 години все още или отново при родителите си. Всеки втори от тях има приходи, които обаче не стигат за самостоятелен живот.
  • Skype с Юлия Георгиева – мениджър проекти в ТУК ТАМ и Евелин Велев –Лино, който стои зад няколко компании, започнали своята дейност през последните години в България. Той е учил приложна математика в СУ, но така и не се дипломирал. Това обаче не му пречи да прави успещен бизнес. Казва, че младите предприемачи у нас не са обезверени, а са отдадени на това, което правят.

Вижте всичко това от видео файла: