Затишие пред буря? Скопие се събуди спокоен

2 хил. души протестираха късно снощи пред сградата на ЕС в македонската столица

29.04.2017 | 09:50 Редактор: Жанета Нейкова
Затишие пред буря? Скопие се събуди спокоен

Ден, след като протестиращи щурмуваха парламента и атакуваха депутати, нощта в Скопие премина спокойно. Около 2 хил. души се събраха късно снощи около сградата на мисията на Европейския съюз в македонската столица с искане за свикване на нови избори. 

Демонстрацията премина мирно. 

Днес Македония се събужда в привидно спокойна атмосфера на фона на няколко политически изказвания, които се появиха късно снощи, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR на живо от Скопие Методи Владимиров.

От една страна застава лидерът на опозицията Зоран Заев. Според него той е готов да управлява страната и води Македония към необходимата реформа.

Късно снощи имаше изявление и от Никола Груевски, който в телевизионно интервю по една от националните телевизии в страната заяви, че няма да позволи на Заев да управлява. 

Така мечтаната от Заев коалиция между него и етническите партии в страната няма да се случи, защото народът в Македония няма да позволи това да стане.

В подкрепа на думите на лидера на бившите управляващи излязоха и хората в центъра на Скопие, които по първоначална информация трябваше да се съберат пред сградата на Народното събрание. Тъй като вчера полицията реши да демонстрира сила като отцепи огромен периметър от пространството около парламента и точно затова протестиращите се събраха пред емблематичното място за Европа в Македония - пред сградата, която е център на Европейската комисия в града. 

Там хората демонстрираха подкрепата си към своя лидер и заявиха, че дори ако трябва "до кръв ще се стига, но няма да позволят това да продължава".

Здравословното състояние на един от ранените депутати остава с опасност за живота.

Към този момент Скопие е спокоен. Няма ги огромните заграждения, които бяха обхванали голям периметър около парламента, липсва и полицейското присъствие.