Икономическата ситуация в България не е толкова драматична

До това заключение стигнаха експерти в студиото на "България сутрин" по повод доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

19.04.2017 | 08:52 Редактор: Жанета Нейкова
Икономическата ситуация в България не е толкова драматична

Икономическата ситуация в България не е толкова притеснителна, колкото изглежда. До това заключение стигнаха гостите в студиото на "България сутрин". 

Димитър Бранков, зам. - председател на Българската стопанска камара и финансистът Емил Хърсев коментираха пред Bulgaria ON AIR доклад на международната Организация за икономическо сътрудничество и развитие, който констатира, че българите плащат повече данъци и осигуровки, в сравнение с другите държави. Важно е обаче да се сравняват показатели с еднакъв състав и съдържание, отбелязаха експертите.

"Сравнението е дадено за страни-членки на международната организация и то показва средна стойност около 36% за тази група държави. За България колегите са отчели 41%, но те изхождат от средната основна заплата и данъците към нея. А в сравнението на организацията са общите разходи на работодателя. Когато се изравнят базите на двата показателя, тогава България е около 34%" посочи Димитър Бранков.

Това е основание да се твърди, че трудът в България изобщо не е евтин за работодателя. Но това не означава, че работниците живеят добре с това, което получават, уточни Емил Хърсев.

Той коментира и предизборните прогнози за 1500 лв. средна работна заплата и ги определи като нереалистични. 

"Очакването за ръст на брутния вътрешен продукт ми се струва твърде нереално. 120 млрд. за 4 години, това е до 7-8% средногодишен ръст. Ние все още не знаем каква ни е базата на вътрешния продукт за 2016 година и най-вероятно ще разберем към 2021 г. Дори да вземем текущата оценка за БВП, отново това е твърде оптимистичен показател", смята финансистът.

Повече по темата вижте във видеото: